З Білоруссю все ж пікантна ситуація, - Ірина Геращенко

20 ГРУДНЯ 2017 12:36

Вчора, 19 грудня, в Генеральній Асамблеї ООН відбулось голосування щодо українського проекту резолюції стосовно прав людини в окупованому Криму, повідомляє TrueUA.

За результатами голосування, 70 країн підтримали резолюцію, 26 - проти. Серед країн, які не проголосували «за» даний документ африканські та латиноамериканські країни, Китай, Корея, Вірменія, Казахстан тощо. 

Варто зазначити, що «проти» неочікувано для всіх проголосувала Білорусія. На своїй сторінці в  Facebook перший заступник голови ВРУ Ірина Геращенко зазначила: «...з Білорусією і Казахстаном питання складніше - вони посилаються на союзний договір з РФ, який зобов'язує до спільної позиції в міжнародних організаціях. Але з Білорусією все ж пікантна ситуація - саме в Мінську відбуваються переговори по мирному врегулюванню ситуації і на Донбасі, країна претендує на статус нейтральної і певну миротворчу місію. Статус нейтральності, а не підігрування Кремлю, тоді має  зберігатися на всіх майданчиках і під час всіх голосувань. Не втомлююся повторювати цю позицію, і вважаю такі голосування Білорусі - саме в контексті її претензій на миротворчу місію – некоректними». 

Нагадаємо, що цьогорічна українська резолюція щодо порушення прав людини в Криму є значно жорсткішою, аніж минулорічна. Даний документ підтверджує збройний конфлікт між Україною та РФ, а також засуджує застосування Росією власних законів на окупованих територіях та примусове переведення громадян України в російське громадянство. Крім того, резолюція «наполегливо закликає» Російську Федерацію виконати усі свої зобов'язання відповідно до застосовуваних норм міжнародного права в якості держави-окупанта.

Політика, 20.12.2017 12:36