Фото: соцмережі

ЗМІ повідомили про ймовірний "український слід" у диверсіях на "Північних потоках": у Зеленського відповіли

Нові розвіддані США вказують на причетність до підриву російських підводних газопроводів "Північний потік-1" та "Північний потік-2" невідомого "проукраїнського угруповання".

Про це повідомляє видання The New York Times із посиланням на джерела в американській адміністрації.

Як пише видання, при цьому немає ніяких доказів причетності президента України Володимира Зеленського чи його соратників до операції, або що ті, хто вчинив напад, діяли за вказівкою українських урядовців.

"Посадовці, які ознайомилися з розвідувальними даними, заявили, що, на їхню думку, диверсанти, найімовірніше, були громадянами України або Росії, або ж і тими, й тими", — зазначається в статті The New York Times.

Вибухівку, ймовірно, заклали досвідчені водолази, які не мають відношення до збройних сил та спецслужб. Вибухівку, ймовірно, заклали досвідчені водолази, які не мають відношення до збройних сил та спецслужб. Водночас, вказується, що диверсанти могли пройти спецпідготовку в минулому.

Також стверджується, що немає доказів причетності до нападу ані офіційної влади України або громадян США чи Британії, про що не раз говорила російська сторона, ані уряду власне Росії, яку Київ і деякі європейські країни вважали винною в підриві власних газогонів для дестабілізації енергетичного ринку в Європі.

На таку інформацію відреагував, радник глави Офісу президента Михайло Подоляк. Він зазначив, що Україна не має стосунку до "казусу в Балтійському морі".

"Україна не має стосунку до казусу в Балтійському морі та не має інформації щодо "української групи із підриву". Що сталося з "Північними потоками"? "Вони затонули", як кажуть у самій РФ", — сказав Подоляк.

Нагадаємо, у вересні 2022-го на російських газопроводах "Північний потік" і "Північний потік-2" у водах Швеції і Данії відбулися вибухи. Перший із газогонів був робочим, а другий Захід відмовився вводити в експлуатацію через повномасштабне вторгнення Росії в Україну. Вибухи сильно пошкодили труби, відбулися майже одночасно, і, за оцінкою попереднього слідства, мали ознаки диверсії. Тоді пошкоджень зазнали три з чотирьох ниток газопроводів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 07.03.2023 19:57