Фото: прес-служба ДБР

Привласнили держнадра: за матеріалами ДБР арештовано активи підприємств екс-нардепа та російського олігарха

Суд за матеріалами Державного бюро розслідувань арештував корпоративні права трьох підприємств, які протиправно привласнили надра Сахалінського нафто-газового родовища. Зокрема, йдеться про корпоративні права трьох підприємств нардепа VIIІ скликання парламенту та російського олігарха, які видобувають газ та нафту з державних надр.

Про це зазначається у повідомленні ДБР. Права передані в управління Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА).

За даними відомства, заарештовано активи:

  • ТОВ "Сахалінське";
  • ТОВ "Сіріус-1";
  • ТОВ "Іст Юроуп Петролеум".

Деталі справи

Державне бюро розслідувань спільно зі Службою безпеки України у лютому 2023 року викрили протиправну діяльність колишніх високопосадовців, які отримували незаконні надприбутки від видобутку газу з державних надр. Сума збитків державі може сягати сотень мільйонів гривень. Правоохоронці провели обшуки у колишнього народного депутата України VIII скликання.

"Він за попередньою змовою з посадовцями ПрАТ "НАК "Надра України", Держгеонадра, ТОВ "Сахалінське" та комерційними структурами у період 2003-2022 років фактично привласнив державні корисні копалини. Під "патронатом" екс-нардепа держструктури надавали спецдозволи на видобуток газу з відвертим порушенням процедур. У результаті сировина на папері коштувала набагато дешевше, також занижувались реальні обсяги видобутку на державному родовищі. Різницю клали "до кишені" організатори оборудки", — повідомили у прес-службі ДБР.

За даними матеріалів розслідування, через протиправну діяльність посадовців ПрАТ "НАК "Надра України" та низки комерційних структур Україна де-факто втратила право на Сахалінське нафто-газове родовище на Харківщині. Це при тому, що з державного бюджету на розробку даного родовища було витрачено понад 1 млрд гривень. Дані геологорозвідувальних робіт свідчать, що поклади газу на цьому об’єкті становлять щонайменше 15 млрд кубометрів.

Правоохоронці порушили кримінальне провадження за фактом зловживання службовим становищем, що спричинили тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 364 КК України). Тривають слідчі дії.

Про кого йдеться?

За даними джерел TrueUA у правоохоронних органах, йдеться про арешт підприємств нардепа VIII скликання Ігоря Котвіцького та російського олігарха Павла Фукса. Саме вони є засновниками та кінцевими бенефіціарними власниками ТОВ "Сіріус-1", ТОВ "Сахалінське", ТОВ "Іст Юроуп Петролеум". Як нам вдалося дізнатися, Котвіцький за повного сприяння Арсена Авакова, який на той час очолював Харківську обласну державну адміністрацію, отримував спецдозволи на видобуток газу з відвертим порушенням процедур. Як наслідок — сировина у документах мала значно меншу вартість. Крім цього, занижувались реальні обсяги видобутку на державному родовищі.

Нагадаємо, працівники Державного бюро розслідувань завершили досудове розслідування щодо дев'яти членів злочинної групи, які наприкінці минулого року незаконно зрубали дуби у Соснівському лісництві, що на Львівщині на майже 4 млн грн. Організувати незаконні рубки лісничому запропонував його знайомий — колишній член громадської ради при Львівському обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 05.04.2023 10:19