Фото ілюстративне. Джерело: грузинські ЗМІ

За прикладом Кремля: у Грузії планують ухвалити закон "про іноагентів"

Законопроект, який розглядають у грузинському парламенті, стосується неурядових організацій. Він матиме назву "Закон про прозорість іноземного впливу". Таким чином партія влади "Грузинська мрія" знову прагне схвалити "закон про іноагентів".

Про це повідомило видання SOVA з посиланням на заяву лідера парламентської більшості Мамуку Мдінарадзе.

За його словами, парламентська більшість після консультацій із політичною радою партії вирішила повторно внести до парламенту законопроект "Про прозорість іноземного впливу". Він додав, що його внесуть із таким же текстом, як і торік, з єдиною відмінністю.

"Замість терміна "агент іноземного впливу" в законопроекті, який ми ініціювали, використовується термін "організація, що представляє інтереси іноземної держави". Усі інші пункти законопроекту залишаються без змін", — зазначив Мдінарадзе.

Лідер парламентської більшості партії влади додав, що документ передбачає єдину вимогу — оприлюднення власного річного фінансового звіту організаціями, які отримують іноземне фінансування. За порушення вимоги передбачають лише фінансові санкції.

"Це мінімальний стандарт підзвітності та прозорості перед суспільством, якому має відповідати будь-яка організація, що має навіть формальні претензії на доброчесність. Таким чином зміст законопроекту не дає навіть мінімальних підстав для критики", — вважає Мдінарадзе.

Він пообіцяв, що закон ухвалять на всіх трьох слуханнях до кінця поточної сесії. Політик також заявив, що з наближенням виборів до парламенту "збільшується приплив непрозорих грошей у Грузію", більшу частину яких спрямовують на підтримку "радикальних партій", "радикальних організацій" і "радикальних пропагандистських ЗМІ".

"Якщо іноземне фінансування — понад 20%, то в цьому разі вони повинні заповнити декларацію в січні наступного року та подати свої власні звіти про те, що вони отримали та на що витратили. Більше в цьому законі нічого не написано", — наче виправдовується Мдінарадзе.

Увечері 7 березня 2023 року парламент Грузії схвалив у першому читанні законопроект "Про прозорість іноземного впливу", який значною мірою наслідував російське законодавство про "іноагентів". Намір Тбілісі запровадити "іноагентів" викликав різку критику в ЄС і США. Крім того, розпочалися протести, через що "Грузинська мрія" заявила про відкликання законопроекту.

Нагадаємо, наприкінці березня стало відомо, що керівна партія країни "Грузинська мрія" незадоволена начебто несправедливим ставленням до Грузії порівняно з іншими державами, які хочуть приєднатись до Європейського Союзу. У Тбілісі звинуватили ЄС у "пригнобленні".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 03.04.2024 14:20