Зураб Адеїшвілі (ліворуч) на зустрічі в Берліні. Джерело: сторінка в мережі X (колишній Twitter) генерального прокурора України Андрія Костіна

Грузинська влада зробила гучні заяви про "недружні" кроки України: про що йдеться

Уряд Грузії вимагає, щоб Україна передала Тбілісі Зураба Адеїшвілі та Георгія Лорткіпанідзе. Грузинській владі не подобаються рішення офіційного Києва.

Про це повідомило "Ехо Кавказа".

"Адеїшвілі — колишній генеральний прокурор, колишній очільник Мін'юсту Грузії, нині — радник генерального прокурора України. Лорткіпанідзе — колишній заступник міністра внутрішніх справ Грузії, нині — заступник голови військової розвідки України", — йдеться в повідомленні.

У понеділок, 11 березня, грузинський уряд опублікував дві заяви, висловивши стурбованість у зв'язку з візитами та зустрічами у Брюсселі та Берліні, в яких Адеїшвілі представили у складі делегації Генпрокуратури України.

"Адеїшвілі був одним із творців репресивного режиму, який протягом багатьох років зневажав принципи демократії та правової держави, основні права та свободи людини та незалежність судової влади в Грузії. Його прийом в Європейському союзі та Німеччині підриває уявлення про те, що європейська бюрократія послідовна щодо ідеї правової держави", — йдеться в одній із заяв грузинської влади.

У Грузії наголосили, що участь Адеїшвілі у переговорах "прямо суперечить духу першого з дев'яти пріоритетів, визначених ЄС для Грузії, який передбачає запобігання посиленню антиєвропейських настроїв у Грузії".

У зверненні до Києва уряд висловив "глибоке занепокоєння з приводу ставлення української влади до дружньої країни Грузії та грузинського народу". У Тбілісі зазначили, що у зв'язку з російською агресією в Україні протягом двох років утримувалися від висловлювання позиції з приводу "такого ставлення української влади", але після візиту Адеїшвілі до Брюсселя та Берліна у складі української делегації уряд Грузії "змушений чітко висловити свою позицію".

Уряд Грузії, зокрема, вказав на "недружні" кроки Києва — відкликання з Тбілісі посла України; прохання до посла Грузії вирушити до Тбілісі на консультації; заяви у зв'язку зі станом здоров'я Михайла Саакашвілі (включаючи заяву про те, що "Росія вбиває Саакашвілі руками грузинського уряду") та перебування на високих посадах осіб, оголошених у розшук чи засуджених за різні злочини у Грузії.

У заяві уряду йдеться про те, що Адеїшвілі засуджений у справах про незаконну конфіскацію виноробні, захоплення телекомпанії "Іберія", викрадення та жорстоке насильство щодо Коби Давіташвілі, катування ув'язнених і банкрутство банку "Карту", водночас його звинувачують у справах про телекомпанії "Імеді" та насильства 7 листопада 2007 року, а також у прихованні вбивства Бути Робакідзе.

Нагадаємо, що, на думку кандидата у прем’єр-міністри Грузії Іраклія Кобахідзе, Україна нібито намагається зробити його державу "новим об'єктом російської агресії". Свою скандальну заяву він зробив після того, як українське посольство закликало "утримуватися від політизації" ситуації з перехопленням грузинськими спецслужбами вибухівки, яку нібито перевозили для терактів у Росії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 11.03.2024 15:21