Фото: Міноборони

За скільки часу українські пілоти освоять F-16: прогноз Резнікова

Через місяць, у липні, українські пілоти вирушать освоювати винищувачі F-16. Очікується, що вони зможуть навчитися польотам на сучасних літаках набагато швидше, ніж за стандартні шість місяців. 

Про це міністр оборони Олексій Резніков заявив в інтерв'ю виданню "Настоящее время".

За його словами, аеродроми для цих літаків будуть усередині України. При цьому він наголосив, що Україна зможе отримати літаки не раніше 2024 року.

"Всі публічно обговорюють, скільки часу потрібно українським пілотам, щоб освоїти F-16. Звучить уже всім відомий період: після тестування наших двох пілотів у Сполучених Штатах вважається, що до шести місяців буде достатньо. Я оптимістично дивлюся на те, що наші досвідчені пілоти, з їхнім бажанням і прагненням, напевно, полетять швидше. Я маю на увазі не просто полетять, а вільно: з маневром, вночі, в парі. Я думаю, за чотири місяці це реалістично. Я так вважаю, тому що ми вміємо дивувати. Ми насправді такі, ми вміємо вчитися", — сказав Резніков.

Він наголосив, що не може пілот літати самостійно. Йому потрібні інженери, техніки, обслуговування, зброярі, заправники тощо. Це надскладна техніка.

"Ось цей курс навчання, він довший, ніж чотири місяці. І, якщо в нас є пілоти, які розмовляють англійською мовою, і швидше це опанують, то інженерів і техніків дещо менше. Крім того, паралельно потрібно буде готувати інфраструктуру: потрібно підготувати для цього аеродроми, підготувати укриття, потрібно обслуговувати", — сказав міністр.

Нагадаємо, міністр оборони Олексій Резніков заявив, що програму підготовки для F-16 розроблять до липня. Вона міститиме не лише підготовку пілотів.

Зауважимо, що шість країн об’єднали зусилля для роботи над забезпеченням України бойовими повітряними силами. Зокрема, це Велика Британія, США, Бельгія, Нідерланди, Данія та Португалія. 

За даними США, передача Україні винищувачів F-16 може тривати кілька місяцівКрім того, необхідно опрацювати низку деталей, перш ніж військові Збройних сил України зможуть використати західні літаки у великій кількості.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 16.06.2023 22:59