Фото: АРМІЯ Inform

За яких обставин і хто з посадовців може виїхати за кордон: пояснення МВС

Державні посадовці та чиновники місцевого самоврядування можуть перетинати кордон України не лише у період службового відрядження. Необхідні роз’яснення надало Міністерство внутрішніх справ. 

За повідомлення прес-служби МВС, крім службового відрядження, уряд встановив ще низку обставин, за яких посадовці можуть залишати територію України.  До таких обставин відносять можливість відвідування жінками й чоловіками, які є одиноким батьком, дітей за кордоном, або їх супровід, необхідність лікування за кордоном чи смерть за межами України одного з членів сім’ї. Пропуск здійснюється уповноваженими особами Держприкордонслужби за наявності відповідних підтвердних документів.

Які необхідно мати документи

Під час виїзду жінок за межі України з метою відвідування неповнолітніх дітей, крім паспортного документа слід мати свідоцтво про народження дитини й документи (їх нотаріально засвідчені копії), які б підтверджували перебування дітей за кордоном. Серед них можуть бути: перебування на консульському обліку, перебування на навчанні, перебування на лікуванні тощо.

Для чоловіків додатково потрібно мати документи, що підтверджують статус одинокого батька, виховання та утримання дитини батьком самостійно. 

У разі виїзду за кордон з метою лікування необхідно подати документи, які дають право на виїзд з України та листа міністра охорони здоров’я про погоджений з іноземною стороною перелік осіб та лікарняні заклади іноземних держав, де проходитиме таке лікування. 

Списки таких посадовців мають бути надані Адміністрації Держприкордонслужби та постійно оновлюватися. 

Нагадаємо, 27 січня Кабінет міністрів ухвалив нову постанову, згідно з якою українським держслужбовцям заборонено виїжджати за кордон без поважних причин. Цьому передували скандальні публікації ЗМІ про закордонні відпустки народних депутатів. Зокрема, у 2023 році за межами країни помітили лідерку "Батьківщини" Юлію Тимошенко та народного депутата від "Слуги народу" Миколу Тищенка.

Суспільство, 03.02.2023 16:30