Фото ілюстративне. Джерело: Ріxabay

Загроза із Космосу: гравітація Землі руйнує вбивчі астероїди, але створює нові ризики для людства

Гравітація Землі допомагає уникнути зіткнення з великими астероїдами. Проте у цієї вбудованої системи захисту є приховані недоліки, які все ж таки створюють ризики.

Про це повідомив вчений-планетолог зі шведського Технологічного університету Лулео Мікаель Гранвік, пише Space.com.

Щороку велика кількість астероїдів наближаються до Землі ближче, ніж Місяць, але катастрофічні зіткнення залишаються надзвичайно рідкісними. На думку вченого, це пов’язано з використанням нашої планети вбудованої системи захисту: планета застосовує інтенсивні гравітаційні сили для боротьби з астероїдами.

Гранвік пояснив, що після вибуху великого астероїда утворюються численні об'єкти, які називають гравітаційно розірваними навколоземними астероїдами (NEA). Їхнє відстежування залишається надскладною задачею.

Проте приблизно десять років тому вчений зі шведського Технологічного університету та інші дослідники шукали сімейства NEA, які могли б утворитися під час приливних зривів, але не знайшли жодного. Так, у 2016 році дослідники створили модель, яка обчислювала траєкторії астероїдів різного розміру, щоб визначити їхню кількість на різних відстанях від Сонця.

Тоді дослідники порівняли дані своєї моделі зі спостереженнями за астероїдами, проведеними в рамках програми NASA Catalina Sky Survey, та виявили, що ця модель пропустила значну кількість маленьких астероїдів незрозумілого походження.

За даними нового дослідження, що буде опубліковано у The Astrophysical Journal Letters, ці дивні астероїди можуть бути саме уламками більших об'єктів, які руйнуються припливами. Вчені наголошують, що ці фрагменти можуть мати діаметр менше кілометра, тож не створюють значної загрози для нашої планети, однак зіткнення з ними є більш ймовірними.

Вчений попередив, що утворення таких фрагментів збільшує шанси інцидентів, схожих на Тунгуську (1908 рік) та Челябінську (2013 рік) події, які були двома найбільшими зіткненнями Землі з астероїдом у новітній історії.

Нагадаємо, у 2024 році відбудеться низка астрономічних подій, які варто побачити. Зокрема, повне затемнення Сонця та метеоритні дощі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології, 03.01.2024 02:24