Фото: Офіс президента

Загроза теракту Росії на ЗАЕС: Зеленський дав важливе доручення міністру внутрішніх справ

Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко повинен провести роз'яснювальну роботу з громадянами щодо загрози теракту росіян на Запорізькій атомній електростанції. Україна знає про всі плани ворога й робить максимально можливе, аби під'єднати якнайбільше сил і засобів до тиску та впливу на державу-терориста.

Про це повідомив президент України Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні 22 червня.

"І сьогодні ж я доручив міністру внутрішніх справ України Клименку Ігорю провести всі необхідні заходи, всю необхідну роз'яснювальну роботу з нашими людьми щодо всіх наявних ризиків. І найближчим часом це буде зроблено", — наголосив глава держави.

Зеленський додав, що Україна продовжить інформувати партнерів щодо планів Росії. Також держава надасть інформацію тим країнам, які "удають певну нейтральність навіть зараз".

"Очевидно, що радіація не питає, хто нейтральний, і може досягти будь-кого у світі. Відповідно, будь-хто у світі зараз може допомогти, і що робити — цілком відомо. Потрібна повна деокупація Запорізької атомної станції. І будь-хто, хто заплющив очі на окупацію Росією такого обʼєкта, на мінування Росією території та споруд атомної станції, фактично сприяє не одному лише цьому російському злу, а терору загалом", — зауважив глава держави.

Нагадаємо, 22 червня Володимир Зеленський повідомив, що, за інформацією української розвідки, Росія розглядає сценарій терористичного акту з викидом радіації на Запорізькій атомній електростанції. Він наголосив, що окупанти все підготували для цього. 

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що Росія отримає попередження про наслідки, які її чекають у разі теракту на Запорізькій АЕС. За його словами, українська влада неодноразово звертала увагу західних партнерів, що росіяни мінують ЗАЕС і Каховську ГЕС, бо бачать відсутність адекватної союзної реакції. 

Своєю чергою завідувач відділення атомної енергії інституту безпеки АЕС Володимир Борисенко вважає, що у разі катастрофи на Запорізькій АЕС її масштаби не будуть такими, як трагедія на Чорнобильській АЕС. Вчений пояснив, що на цих атомних станціях зовсім різні типи реакторів, до того ж паливо на Запорізькій перебуває у холодному стані.
Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Війна, 23.06.2023 00:50