Затримання коригувальниці. Джерело: СБУ

Загрожує довічне ув’язнення: у Сумах затримали росіянку, яка коригувала рашистські удари по місту 7 вересня

Контррозвідка Служби безпеки України затримала російську інформаторку, яка коригувала повітряну атаку Росії по Сумах у ніч на четвер, 7 вересня.

Про це повідомила прес-служба СБУ. Для удару окупанти застосували ракети та дрони-камікадзе типу "Шахед".

"Наведенням російської зброї по прикордонному обласному центру займалася громадянка Росії, яка має посвідку на проживання в Україні та тривалий час мешкає у Сумах. Після початку повномасштабного вторгнення жінка розпочала дистанційно співпрацювати з генштабом агресора", — йдеться в повідомленні.

За вказівкою воєнної розвідки Росії, їхня поплічниця збирала інформацію про міські об’єкти, які вважала місцями можливого перебування українських захисників.

У СБУ додали, що для збору розвідданих вона обходила територію обласного центру нібито у власних справах або випитувала «потрібні» відомості у своїх знайомих. Отриману інформацію фігурантка відправляла ворожій спецслужбі через месенджер у вигляді текстових повідомлень з координатами українських об’єктів.

"Крім того, вона виконувала ще одне завдання — створення на території обласного центру власної агентурної мережі. Для цього підшукувала "однодумців", яким пропонувала піти на співпрацю з окупантами у війні проти України", — зазначили в прес-службі.

Під час обшуків у затриманої вилучено мобільний телефон, який вона використовувала у підривній діяльності на користь Росії.

Слідчі Служби безпеки повідомили фігурантці про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 4 ст. 27, ч. 2 ст. 111 (підбурювання до державної зради в умовах воєнного стану);
  • ч. 3 ст. 114-2 (несанкціоноване поширення інформації про переміщення або розміщення ЗСУ чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного стану з метою надання такої інформації представникам держави, що здійснює збройну агресію проти України, якщо воно спричинило тяжкі наслідки).

Їй загрожує довічне ув'язнення.

Нічний обстріл 7 вересня

У ніч на 7 вересня російські військові двома хвилями дронів-камікадзе Shahed атакували Україну. Зокрема, загарбники вкотре били безпілотниками по півдню Одещини та Сумах — жителі міста уночі чули вибухи. Сумська обласна військова адміністрація стверджувала, що спрацювала ППО. Про загрозу оголошували кілька разів.

Нагадаємо, що в п’ятницю, 8 вересня, зранку російські окупанти обстріляли житловий сектор мирних громадян у Сумах. Будинки зазнали значних руйнувань, дві людини постраждали в результаті ворожої атаки. З-під завалів надзвичайники врятували чоловіка 1953 року народження та жінку 1958 року народження.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 08.09.2023 10:41