Фото: Getty Images \ Global Images Ukraine

Захоплення Часового Яру: у ISW оцінили можливості росіян

На сьогодні російські окупанти активізували свої зусилля та намагаються захопити місто Часів Яр на Донеччині. Однак поки значних успіхів у ворога немає.

Про це повідомили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War). 

"Можливо, російські війська не зможуть швидко захопити Часів Яр і, ймовірно, їм буде важко негайно використати його оперативне значення, поки українські війська матимуть ресурси, необхідні для утримання своїх позицій", — заявили аналітики.

На думку фахівців Інституту, російські війська спрямували свої найбільш боєздатні елементи в цьому районі для фронтального наступу на Часів Яр. Проте елементи, які окупанти нині зосередили на північний схід і південний схід від Часового Яру, відносно менш боєздатні, і їм буде важко досягти успіхів, аналогічних тим, які були досягнуті на схід від Часового Яру проти українських захисників.

До того ж російські тактичні успіхи на схід від Часового Яру не створили умов оточення населеного пункту. Аналітики зауважили, що російським військам, ймовірно, доведеться досягти помітних тактичних успіхів на південний схід і північний захід від Часового Яру, перш ніж продовжити оточення населеного пункту, що може вимагати додаткових і боєздатних частин.

"Доступні зображення, які ISW наразі не представлятиме та не описуватиме більш детально, щоб зберегти оперативну безпеку України, показують, що українські сили створили значні кільцеві укріплення в районі Часового Яру, і російські війська, ймовірно, намагатимуться швидко прорватися ця оборона в поточному наступальному темпі в цьому районі, доки українські сили мають боєприпаси, необхідні для опору", — йдеться у звіті ISW.

Російським загарбникам, ймовірно, доведеться пробиватися безпосередньо через місто або зробити вузький тактичний маневр, який змусить російські війська боротися зі зміцненнями Часового Яру, піднесеними українськими позиціями та перешкодою у вигляді каналу Сіверський—Донець—Донбас.

Оперативне значення Часового Яру

Аналітики зауважили, що захоплення міста, ймовірно, дозволить російським військам розпочати подальші наступальні операції проти міст, які фактично утворюють значний український оборонний пояс у Донецькій області

"Російські війська почали локалізовані наступальні дії на захід від Бахмута в листопаді 2023 року і зараз діють на східній околиці Часів Яр. Захоплення Росією Часового Яру дозволило б російським військам розпочати безпосередній наступ на південні міста-"фортеці" українського оборонного поясу", — наголосили аналітики.

В Інституті зазначили, що Часів Яр розташований приблизно за сім кілометрів від Костянтинівки (найпівденніше місто-"фортеця") і приблизно за 20 кілометрів від Дружківки. Наступні наступальні операції російські війська можуть розпочати безпосередньо на Дружківку чи Костянтинівку після деякого періоду відпочинку та поповнення після можливого захоплення Часів Яру.

Водночас спроби Росії просунутися у напрямку Костянтинівки, ймовірно, дозволять українським силам використати позиції в районі Торецьк-Північне, для перекриття та загрози тиловим російським лініям матеріально-технічного забезпечення та, можливо, ізолювання безпосереднього бойового простору на захід від Часового Яру.

Крім того, захоплення Росією Часового Яру створить помітний виступ, а спроба просунутися далі на захід безпосередньо від Часового Яру зробить цей виступ дедалі вразливішим для українських контратак. Російським військам, ймовірно, потрібно буде повернути територію, яку російські війська втратили на південний схід від Часового Яру під час українського контрнаступу влітку 2023 року, щоб стабілізувати наступний російський фронт.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що аналітики американського Інституту вивчення війни вважають, що захоплення Часового Яру наразі є оперативною метою Росії на Донецькому напрямку. На цьому відтинку фронту тривають активні позиційні бої.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 14.04.2024 07:07