Фото: sud.ua

Закон України "Про національні меншини": Венеційська комісія оприлюднила критичний висновок

У понеділок, 12 червня, Венеційська комісія в понеділок оприлюднила критичний висновок щодо закону України "Про національні меншини (спільноти)". Його ухвалення є серед рекомендацій Єврокомісії для надання кандидатського статусу.

Варто відзначити, комісія в цілому привітала ухвалення закону про нацменшини в Україні. Вони також відзначили співпрацю української влади в підготовці висновку. Водночас Венеційська комісія рекомендує "переглянути низку положень" закону: це потрібно для повної відповідності міжнародним стандартам.

Венеційська комісія надала наступні рекомендації:

  • поширити право на організацію заходів мовами меншин для всіх осіб;
  • вилучити обов’язок передбачати переклад українською мовою інформації про публічні заходи на прохання відвідувачів (глядачів) або принаймні переглянути його у світлі принципу пропорційності;
  • переглянути зобов’язання, пов’язані з виданням книг і книгарнями з огляду на принцип пропорційності;
  • забезпечити більшу правову визначеність щодо можливості перекладу офіційних написів та загальної інформації мовою меншини;
  • переглянути статтю 10 та передбачити в самому Законі критерії для прийняття методології, аби забезпечити використання мов меншин у контактах з адміністративними органами відповідно до статті 10 FCNM та зобов’язань, ратифікованих Україною, відповідно до статті 10(2) і 10(4) ECRM.

Нагадаємо, народний депутат від "Слуги народу" Максим Бужанський потрапив у мовний скандал. Він словесно накинувся на ведучого, який попросив його розмовляти в прямому ефірі українською мовою.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 13.06.2023 10:21