Законопроект про енергоефективність імплементує кращі європейські норми

12 ЛЮТОГО 2018 09:38

Законопроект «Про енергоефективність», розроблений Держенергоефективності на виконання 27-ої Директиви ЄС, розглянув Голова Агентства Сергій Савчук з представниками Міненерговугілля, Мінрегіону, Мінекономрозвитку, НКРЕКП, Секретаріату Енергетичного Співтовариства, GIZ на узгоджувальній нараді, передає TrueUA.

«Одне із важливих міжнародних зобов’язань України – імплементувати у національне законодавство ключову Директиву ЄС 2012/27/ЄС «Про енергетичну ефективність». Мова йде не лише про обов’язок, а можливість залучити кращі європейські норми, принципи та практики у цій сфері заради підвищення енергонезалежності та зміцнення енергобезпеки України», - повідомив Сергій Савчук.

З цієї метою Держенергоефективності підготовлено базовий законопроект «Про енергоефективність». Його завдання – закласти на законодавчому рівні фундамент для ведення політики підвищення ефективного споживання енергоресурсів в Україні та визначити основні інструменти досягнення національних цілей у цій сфері.

Разом з учасниками наради розглянули принципові положення Директиви ЄС, які мають відображатися у законопроекті, зокрема:

встановлення національної мети з енергоефективності;

розроблення довгострокової стратегії термомодернізації житлових та нежитлових будівель, а також будівель органів державної влади;

впровадження критеріїв енергоефективності при здійсненні публічних закупівель;

запровадження системи кваліфікації енергоаудиторів, встановлення критеріїв та моніторингу якості енергоаудиту;

стимулювання встановлення інтелектуальних систем обліку електроенергії та газу;

розроблення та здійснення моніторингу національних планів дій з енергоефективності;

визначення інструментів стимулювання впровадження енергоефективних заходів.

Також повідомляється, що учасники наради узгодили позиції щодо термінології, повноважень центральних та місцевих органів влади у сфері енергоефективності, норм щодо енергетичного аудиту та енергоменеджменту, забезпечення термомодернізації будівель органів державної влади тощо.

Суспільство, 12.02.2018 09:38