Верховна Рада України. Джерело: Фото: rada.gov.ua

Законопроект про мобілізацію: чи встигнуть нардепи його ухвалити до кінця березня

Новий законопроект про мобілізацію Верховна Рада може ухвалити у другому читанні до кінця березня. Кількість поправок, внесених до документа, є величезною — понад чотири тисячі.

Про це розповів член Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Верховної Ради України Федір Веніславський в інтерв'ю "РБК-Україна".

Секретаріат парламенту 4 березня має підготувати порівняльну таблицю цього законопроекту. Наступними днями нардепи перейдуть до постатейного обговорення та врахування (або відхилення) цих законодавчих поправок за участі нардепів, які їх подавали.

"Оптимістично — що комітет до 10-15 березня зможе закінчити з поправками. Песимістично — до 20 березня ми зможемо їх розглянути, сформувати висновок комітету, проголосувати та направити законопроект на друге читання до Ради. Тобто й за оптимістичного, й за песимістичного сценарію до кінця березня ми маємо всі шанси в залі цей законопроект проголосувати в другому читанні", — зазначив Веніславський.

Він додав, що від початку повномасштабного вторгнення в Комітеті з питань національної безпеки, оборони та розвідки ще не було такої кількості поправок.

"Тому ухвалили рішення всі однотипові законодавчі поправки розбити на групи. І в результаті з понад чотирьох тисяч поправок ми отримали 16 блоків із ключових речей, які народні депутати пропонували нам змінити, викласти в іншій редакції тощо", — пояснив Веніславський.

Нардеп запевнив, що зараз комітет пройшов усі 16 блоків. Фіналізовано та розглянуто перехідні та прикінцеві положення законопроекту.

"Далі, на підставі концептуальних речей, які ми розглянули та підтримали або не підтримали в цих блоках, секретаріат комітету сформує порівняльну таблицю із законодавчими пропозиціями, які об'єднані в ці 16 блоків. Тоді зможемо значно швидше відхилити чи схвалити ті чи інші поправки", — підсумував Веніславський.

Нагадаємо, що, за словами народного депутата від "Європейської Солідарності" Олексія Гончаренка, оборонний комітет парламенту вирішив зберегти аспірантам-контрактникам відстрочку від мобілізації. Крім того, народні депутати наголосили на необхідності прибрати норму про рішення Ставки як фінального чинника для демобілізації.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 01.03.2024 10:17