Фото: ДМСУ

Закордонний паспорт України здійснив ривок у міжнародному рейтингу

У міжнародному рейтингу Індексу паспортів український закордонний паспорт покращив свої позиції. Він розташувався на 32-му місці, що на дві позиції вище у порівнянні з попереднім роком.

Про це повідомляє сайт компанії Henley&Partners. За даними джерела, українці можуть подорожувати без візи або оформлювати її після прибуття у 148 країн.

"Україна входить до топ-п'яти країн із найбільшим покращенням рейтингу за останні 10 років (чистий загальний приріст — на 21 позицію). Вона піднялася ще на дві позиції за минулий рік", — йдеться у повідомленні компанії.

Свою 32-гу позицію наша держава розділяє з Гренадою та Сент-Люсією, що у Карибському морі.

Першу сходинку розділяють між собою Франція, Німеччина, Італія, Японія, Сінгапур та Іспанія. Громадяни цих держав можуть вільно пересуватись 194 країнами світу.

Рейтинг Російської Федерації майже не змінюється з 2017-го року — вона посідає 51 місце з доступом до 119 країн.

На останній сходинці розташувався Афганістан — громадяни з паспортом цієї держави можуть подорожувати лише на територію 28 країн.

Як формується рейтинг паспортів

Індекс паспортів Henley&Partners щоквартально аналізує візові правила 227 країн і територій світу, розподіляючи їх за кількістю країн безвізового в'їзду. Рейтинг на основі даних з бази туристичної інформації складають уже понад 10 років.

Позиція країни в рейтингу залежить від кількості держав, у які її громадяни можуть в'їжджати без попереднього оформлення віз (узагалі без візи або з візою після прибуття). Паспорти усіх цих країн є біометричними.

Нагадаємо, Кабінет міністрів ухвалив постанову, якою передбачається спрощення оформлення паспортів для українців за кордоном. Йдеться про документ "Про внесення змін до порядків, затверджених постановами Кабінету міністрів України від 7 травня 2014 р. № 152 і від 25 березня 2015 р. №302". Тепер громадяни, які тимчасово перебувають за кордоном, зможуть отримувати документи швидше й ефективніше.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 10.01.2024 18:59