Фото: Міноборони

Закупівля курток для ЗСУ: Резніков не з'явився на засіданні Антикорупційного комітету

У середу, 23 серпня, відбулося засідання Комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики щодо скандальної закупівлі курток для Збройних сил України. Втім, міністр оборони Олексій Резніков не з’явився на засідання. Від відомства виступав його заступник Денис Шарапов.

Про це повідомила голова Антикорупційного комітету, народна депутатка від "Слуги народу" Анастасія Радіна.

У засіданні взяли участь голови ТСК з розслідування економічних злочинів Ярослав Железняк, голова Бюджетного комітету Роксолана Підласа та представники Оборонного комітету щодо закупівлі Міноборони військових курток.

За словами Радіної, одним з проміжних висновків антикорупційного комітету стало підтвердження справжності документів щодо закупівлі літніх курток для ЗСУ, які на митниці раптово стали зимовими й значно дорожчими.

"Ціна на куртки виросла втричі при перетині українського кордону. Це підтвердив голова ТСК, продемонструвавши документ із електронної бази Туреччини, де фіксуються експортні інвойси. У справжньому турецькому інвойсі ця ж сама партія курток коштує утричі дешевше. Інвойс, яким Міноборони "пояснює" і прикриває цю закупівлю, НЕ відповідає вимогам Туреччини до оформлення і реєстрації інвойсу — тобто, містить ознаки підробки. У результаті на українському кордоні куртка стала утричі дорожчою за допомогою простого "папірця". При цьому Міноборони не побачило нічого дивного у цьому "папірці", - написала Радіна. 

Також голова Комітету з питань антикорупційної політики зазначила, що Міноборони ініціювало звернення за комерційною пропозицією саме до дуже "турецької" компанії Vector avia hava araçlari, засновником якої є українець Роман Плетньов. Представники МО не змогли пояснити, чому звернулися з пропозицією саме до цієї компанії. Сам же Плетньов займався бізнесом у Запоріжжі, але з початком війни зміг виїхати з України за кордон. Ця компанія отримала від відомства стовідсоткову передоплату на 30 мільйонів доларів.

"Ввезення і продаж компанією Vector avia hava araçlari Романа Плетньова курток за ймовірно завищеною ціною за найімовірніше підробленими документами — не поодинокий випадок. Ярослав Железняк продемонстрував інформацію з кримінальних справ про завезення неякісних курток і штанів для армії цією ж компанією. У реєстрі судових рішень бачимо ухвалу, з якої випливає, що у жовтні 2022 року при ввезенні ними курток і штанів для армії було виявлено ДВА комплекти документів, вартість у яких відрізнялася у декілька разів. "Дешевші" документи водій показував на митниці Молдови, а "дорожчі" — на українському кордоні. На додаток, в іншій ухвалі у справі щодо постачання цією ж компанією неякісних курток читаємо, що, на думку слідства, представник компанії "мав сталі зв`язки зі службовими особами Міністерства оборони України та вирішив для реалізації свого умислу використати суб'єкт господарювання, у якому він є засновником та директором", — йдеться у дописі. 

Натомість відомство намагалося продемонструвати якусь куртку невідомого походження, на бірці якої вказаний інший номер договору, аніж в інвойсі з поставки, яку досліджували на комітеті. Радіна зазначила, що Антикорупційний комітет разом з ТСК продовжить дослідження цієї закупівлі, проте вже з правоохоронними органами.

"Переконана, що ми вкотре маємо справу із корупцією у Міноборони під керівництвом Рєзнікова. Місце пана Резнікова — очевидно не на чолі Міністерства оборони країни у війні", — підсумувала Радіна.

Деталі контракту

Міноборони восени 2022 року уклало контракт із турецькою фірмою Vector avia hava araçlari на постачання зимового одягу. За даними ЗМІ, ця фірма лише у жовтні-грудні ввезла до України з Туреччини 233 тисячі курток на 20 мільйонів доларів і 202 тисяч штанів на 13 мільйонів доларів. Ціна була прийнятною як для зимового одягу. Куртки від турків йшли по 86 доларів. Інший постачальник з Болгарії ввіз для Міноборони з Китаю куртки по 95 доларів. Але проблема в тому, що з Туреччини насправді їхали не зимові куртки, а літні.

За даними видання, середня вага китайських курток була два кілограми, а турецької — 1,1 кілограм. Це дуже схоже на різницю між літнім жакетиком і зимовою теплою курткою.

Журналісти оприлюднили пакет супровідних документів на одну з партій товару від Vector avia, де видно, як 4900 курток загальною вартістю 142 тисячі доларів "перетворюються" на 4900 курток за 421 тисячу доларів.

Нагадаємо, працівники Державного бюро розслідувань спільно з Національним антикорупційним бюро завершили розслідування щодо колишніх заступника міністра оборони та т.в.о. директора Департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів Міноборони. Вони під час закупівлі продуктів для армії завдали збитків державі на 12 мільйонів гривень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 23.08.2023 17:59