Валерій Залужний. Фото: Генеральний штаб ЗСУ

Залужний перед звільненням був проти наступу ЗСУ на Курську область, — Politico

Колишній головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний на початку 2024 року виступав проти проведення операції на території Росії, зокрема вторгнення в Курську область. Такий план активно просував президент Володимир Зеленський.

Про це повідомляє Politico з посиланням на неназваних українських військових високопосадовців.

Попри те, що деякі бійці підтримали наступ ЗСУ на Курську область, операція не знайшла позитивного відгуку від деяких вищих командувачів армією України, включаючи колишнього командувача Збройних сил генерала Валерія Залужного, нині посла України в Лондоні, коли президент України Володимир Зеленський вперше порушив питання про настання на початку цього року та наполягав на його проведенні.

Серед інших противників наступу був Еміль Ішкулов, командир 80-ї десантно-штурмової бригади України. Він був звільнений у липні на тлі протестів високопосадовців, які вимагали зберегти його на посаді. "Ми не розуміємо, чому командири, які мають незаперечний авторитет серед особового складу, мають переможний бойовий послужний список і досвід великої війни, не у фаворі у вищого керівництва Збройних сил", — заявили командири у протестному відео, розміщеному в соціальних мережах.

Місцеві ЗМІ на той час повідомили, що причиною звільнення Ішкулова стало те, що він "виступив проти завдання, яке не відповідало чисельності бригади". За словами двох високопосадовців українських військових чиновників, яким було надано анонімність для спілкування з Politico, Ішкулов заперечував проти операції "Курськ", побоюючись, що його бригада в кінцевому підсумку може виявитися занадто вразливою на території Росії й що кількість втрат може різко зрости.

Тим часом заперечення Залужного проти вторгнення полягало в тому, що не було чіткого другого кроку після того, як кордон успішно прорвано елітними українськими підрозділами, залученими з чотирьох бригад, за словами цих чиновників. Залужний спитав: коли ви отримаєте плацдарм, що далі? "Він так і не отримав чіткої відповіді від Зеленського", — сказав один із чиновників. "Він відчував, що це була авантюра", — сказав він.

Залужний не відповів на запит про коментар щодо операції "Курськ". Politico не вдалося зв'язатися з Ішкуловим, але колега сказав, що не погодиться на запит про коментар.

Питання Залужного залишається ключовим, оскільки і західні, і українські скептики переймаються тим, що сили Києва можуть опинитися в пастці й постраждати від деморалізаційного відступу. Їх аргумент полягає в тому, що розгортання значних сил означає, що їх не можна використовувати для утримання лінії в Донецьку, де російські війська підтримують виснажливий наступ і наближаються до міста Покровськ і посилюють свої операції, просуваючись до великої автомагістралі, яка з'єднує Донецьк і Запоріжжя, і вздовж неї, а також наступаючи на західні українські оборонні лінії навколо Вугледару.

Нагадаємо, що, за інформацією аналітиків американського Інституту вивчення війни, наступальні й оборонні можливості росіян на Донеччині тепер залежать також і від ситуації в Курській області. Вторгнення українських військ у цей регіон Росії вплинуло на весь театр воєнних дій і визначатиме його надалі.

Нещодавно головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський заявив, що операція в Курській області Російської Федерації пройшла успішно. Вона зменшила загрозу наступу росіян з цього напрямку.

Варто зазначити, що за даними Інституту вивчення війни, російські війська розпочали контратаки вздовж західного краю українського виступу в Курській області та, як повідомляється, захопили кілька населених пунктів на північний схід та південь від Коренево 10 та 11 вересня. Проте дії армії РФ у цьому регіоні мають "незрозумілі перспективи".

За даними міністерства оборони США, спроби російської армії провести контрнаступальні дії в Курській області є "незначними". При цьому у Пентагоні підтвердили такі спроби окупантів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 17.09.2024 17:18