Валерій Залужний. Фото: Генеральний штаб ЗСУ

Перемоги "залізного генерала". Чим запам'ятався Валерій Залужний і який шлях він може обрати

Сьогодні сталося те, чого українці очікували й не хотіли дочекатися — президент Зеленський звільнив головнокомандувача Збройних сил Валерія Залужного. Генерал, який зустрів на чолі ЗСУ найстрашніший день в сучасній історії країни — 24 лютого 2022 року, — відтепер є історією російсько-української війни. Хоч глава держави й попросив його залишитися в команді, але поки що про остаточне рішення не повідомлялося.

Перший не-радянський

Чим саме увійшов в історію України генерал Валерій Залужний? Перш за все, тим, що став першим головнокомандувачем Збройних сил, який не мав жодного відношення до радянської армії. Він вступив на загальновійськовий факультет Одеського інституту Сухопутних військ 1993 року, уже в часи незалежної України. (Для порівняння — його наступник, Олександр Сирський, закінчив Московське вище загальнокомандне училище.)

Тож уся військова кар’єра Залужного — це кар’єра виключно українського військовослужбовця, українського офіцера. Вважається, що саме відсутність радянського бекграунду позитивно вплинуло на його підтримку реформування Збройних сил України відповідно до принципів та стандартів НАТО. А це є стратегічно важливим як в умовах нинішньої війни (адже українські військові активно використовують НАТОвську техніку), так і на перспективу (вступу України до Північноатлантичного альянсу).

Валерій Залужний новини

Фото: Міністерство оборони України

Призначення Залужного у липні 2021 року головнокомандувачем Збройних сил України, як показала історія, стало ключовим рішенням у контексті майбутньої повномасштабної російсько-української війни. Маючи беззаперечний авторитет в армії, генерал за короткий строк зумів організувати максимально успішну у наявних умовах та з наявними ресурсами оборону — зокрема, одним із головних успіхів ЗСУ під керівництвом Залужного стало знищення великої кількості російських військ, як то кажуть, на марші, коли вони, пройшовши державний кордон, витяглися на основних автомагістралях України й були розбиті без змоги дати повноцінну відсіч малим мобільним групам ЗСУ.

Герой народу України та західних ЗМІ

Цей ефективний і дуже успішний хід був відповідним чином проаналізований західними фахівцями та тамтешньою пресою й отримав відповідне визнання. Зокрема, журнал Time уже в травні 2022 року включив Валерія Залужного до списку 100 найвпливовіших людей року на планеті та присвятив українському генералу обкладинку одного з номерів.

Time Валерій Залужний

Валерій Залужний на обкладинці журналу Time

Крім того, генерал Залужний отримав широку підтримку як в українському суспільстві загалом, так і у Збройних силах. Тож навіть без формального звання Герой України (яке є, скажімо, у його наступника, генерал-полковника Олександра Сирського) Валерій Федорович став справжнім народним героєм України.

Отже, історія головнокомандувача ЗСУ Залужного завершилася. Тож саме час поговорити про те, яким може бути вірогідне майбутнє колишнього головкома. Тут, на нашу думку, є два шляхи, які не можна було б умовно назвати кар’єрним падінням.

Політичне майбутнє?

Перший шлях очевидний — це українська політика. До цього, за великим рахунком, його могли підштовхнути ті, хто довгий час "розганяв" тему звільнення через діяльність Мар'яни Безуглої та Telegram-канали, які пов'язують з Офісом президента.

До того ж подібний крок аж ніяк не є новиною чи дивиною в українських реаліях. Нагадаємо, що колишній міністр оборони України Олександр Кузьмук двічі входив у політичну річку після роботи у Кабміні — отримуючи мандат народного депутата. У нинішньому скликанні нардепом є генерал-лейтенант Михайло Забродський, який був командувачем Антитерористичної операції.

Звісно ж, популярність і потенційні політичні рейтинги Валерія Залужного забезпечують йому значно серйозніші можливості — аж до успішної участі в президентській гонитві.

Залужний

Фото: Міністерство оборони України

Власне, однією із версій його звільнення стало саме те, що Зеленський нібито злякався, що власними руками виростив собі конкурента на майбутніх виборах. Після цього звільнення, якому передував справжній терор з боку Безуглої й Ко, багато хто вважає, що перші повоєнні вибори Залужний виграє без сумніву. Єдиним питанням залишається дата проведення цих виборів, адже в Україні триває воєнний стан.

Залужний і НАТО

Ще один можливий розвиток кар’єри Залужного, про який поки що не говорять, адже немає реальних підстав — одна із керівних посад у Північноатлантичному альянсі. Звісно ж, це можливо лише за умови вступу України до НАТО. До того ж такий варіант варто розглядати лише як перспективу.

Фото: Генеральний штаб ЗСУ

Та перспектива ця дуже серйозна. НАТО після початку повномасштабної російсько-української війни визнало, що головним ворогом Альянсу є саме Росія. А хто краще за інших знає, як протидіяти Кремлю, як не генерал, який власними руками стримав агресора у найважчі дні та тижні війни. Тож суспільство не здивується, якщо Валерій Залужний у свій час опиниться у євроатлантичних структурах на одній із керівних ролей.

Та, звісно ж, вибір йому доведеться робити уже зараз. Тому що, можливо, уже завтра до нього звернуться представники кількох політичних партій з пропозицією про підтримку на майбутніх виборах. І це буде новий виклик для генерала, який зупинив Росію.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Статті, 08.02.2024 23:50