Володимир Зеленський. Джерело: Офіс президента України

Зеленський офіційно звільнив Залужного і призначив Сирського: укази президента

Президент Володимир Зеленський підписав укази про звільнення Валерія Залужного з посади головнокомандувача Збройних сил України і призначення генерал-полковника Олександра Сирського на його місце.

Відповідні документи з'явилися на сайті глави держави.

"Звільнити Валерія Федоровича Залужного з посади головнокомандувача Збройних сил України", — йдеться в указі №59.

Іншим своїм указом Зеленський призначив Сирського головнокомандувачем ЗСУ.

"Призначити Олександра Станіславовича Сирського головнокомандувачем Збройних сил України", — йдеться в указі №60.

Укази про звільнення Валерія Залужного і призначення Олександра Сирського

Укази про звільнення Валерія Залужного і призначення Олександра Сирського

Що відомо про Олександра Сирського

Генерал народився 26 липня 1965 року в селі Новинки Олександрівського району Володимирської області (Росія). З 1980-х років мешкає в Україні. У 1996 році закінчив з відзнакою Академію Збройних сил України (оперативно-тактичний рівень), у 2005 році завершив навчання у Національній академії оборони України (оперативно-стратегічний рівень) із золотою медаллю. Захистив кандидатську дисертацію та став кандидатом військових наук. Олександр Сирський одружений. Дружина генерала працює у Державній фіскальній службі України головним інспектором. У подружжя є двоє синів.

Протягом 1993-1995 років був командиром мотострілецького батальйону 17 полку шостої дивізії Національної гвардії України. У 2007-2011 роках Сирський служив начальником штабу — першим заступником командувача Об'єднаного оперативного командування Збройних сил України. Перші генеральські погони отримав у 2009 році, коли йому було надано звання генерал-майор.

У 2011-2013 роках обіймав посаду заступника начальника Головного командного центру ЗСУ. Відповідав за співпрацю з НАТО, брав участь у переговорах щодо реформування української армії щодо стандартів Північноатлантичного альянсу. Саме він представляв Україну у листопаді 2013 року на переговорах у Брюсселі. Сирський у 2014 році очолив штаб АТО від самого початку неоголошеного вторгнення російських військ. Був одним із командирів під час боїв під Дебальцевим, у Вуглегірську, селах Рідкодуб та Логвинове. З 2016 по 2019 рік очолював Об'єднаний оперативний штаб ЗСУ (двічі в різні періоди), командування Антитерористичною операцією та Операцією об'єднаних сил (ООС) у Донецькій та Луганській областях (у травні — серпні 2019 року).

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський 8 лютого провів зустріч із головнокомандувачем Збройних сил України Валерієм Залужним. Він запропонував йому і надалі залишатися у команді та спільно працювати на перемогу України.

Додамо, під час вечірнього звернення 8 лютого Володимир Зеленський заявив, що призначив нового головнокомандувача Збройних сил України замість Валерія Залужного. Також гарант розповів про очікування від Олександра Сирського на посаді головкома і хто потрапить до його команди.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 08.02.2024 21:10