Фото: Офіс президента

Замах на Зеленського: у США відреагували на гучне затримання російської агентки

У Сполучених Штатах Америки відреагували на інформацію про підготовку замаху на президента Володимира ЗеленськогоНаприкінці липня на Миколаївщині Служба безпеки України затримала російську агентку, яка намагалася дізнатись маршрут глави держави, щоб організувати ракетний обстріл.

Заяву речника Держдепартаменту США Метью Міллера цитує "Укрінформ".

Він зазначив, що Штати підтримують зусилля України щодо притягнення відповідальності людей, які готують замахи на керівництво країни. 

"Очевидно, ми спостерігаємо шпигунську та розвідувальну активність Росії в Україні впродовж певного часу. Ми повною мірою підтримуємо загальні зусилля України щодо притягнення людей до відповідальності за ці дії", — заявив Міллер.

Замах на Зеленського

Співробітники Служби безпеки України 7 серпня затримали російську інформаторку. Вона допомагала окупантам готувати удар по Миколаївщині під час візиту президента Володимира Зеленського. За матеріалами слідства, інформаторка спецслужб РФ збирала розвіддані про запланований візит президента в Миколаївську область. Вона намагалася встановити час, перелік локацій орієнтовного маршруту глави держави на території області. 

Наразі фігурантці обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою та можлива додаткова кваліфікація її злочинних дій. Зловмисниці загрожує до 12 років тюрми.

Нагадаємо, 1 серпня видання Politico поширило інформацію про те, що Україна начебто має план на випадок можливої ліквідації президента Володимира Зеленського під час війни. У статті зазначають, що ця подія стала б психологічним шоком, але на обороні країни жодним чином не позначилась би. Видання стверджує, що російські законодавці та ультранаціоналістичні військові блогери хочуть смерті Зеленського. Водночас видання нагадує, що на українського президента здійснили вже низку замахів, але усі їх вдалося попередити.

Politico вважає, що керівна рада, швидше за все, складалась би зі Стефанчука як голови, а також Андрія Єрмака, колишнього кінопродюсера і юриста, який зараз очолює Офіс президента, міністра закордонних справ Дмитра Кулеби та міністра оборони Олексія Резнікова. А Валерій Залужний залишився б головним генералом країни.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 09.08.2023 10:28