Засоби від ожиріння здатні зупинити поширення раку

26 СІЧНЯ 2020 22:26

Рак є другим з основних причин смерті в світі після серцево-судинних захворювань. Іноді лікарям вдається видалити первинні пухлини і у людей з'являється надія на повне одужання. Однак, якщо у пухлини виникають так звані метастази і він починає поширюватися, шанси на повне одужання сильно знижуються.

Однак, вчені з Бельгії намагаються знайти вже не перший рік спосіб зупинки ускладнення раку і в ході недавнього дослідження з'ясували, що хвороба поширюється, використовуючи в якості джерела енергії людський жир. Так що ж це виходить, зупинити розвиток раку можна за допомогою засобів від ожиріння?

Підсумки проведеної бельгійськими вченими наукової роботи були опубліковані в журналі Nature Communications.

Група вчених під керівництвом Олів'є Ферона продовжила своє попереднє дослідження і з'ясувала, що ракові клітини накопичують жири в крихітних бульбашках, яким було дано назву ліпідні краплі.

Жири використовуються в якості джерела енергії, тому логічно, що насичені ними клітини поширюються набагато швидше за інших.

За словами вчених, за накопичення жирів в клітинах і агресивна поведінка клітин відповідає білок TGF-beta2, також відомий як трансформуючий ростовий фактор бета. Він є свого роду перемикачем, який з одного боку дозволяє раковим клітинам накопичувати енергію, а з іншого - змушує їх використовувати отриману міць для поширення.

Завдяки новому відкриттю, вчені змогли розробити новий план щодо уповільнення розвитку раку. У теорії, щоб зупинити появу метастаз, дослідникам потрібно розробити засіб для блокування виробництва білка TGF-beta2. Також було б непогано, якщо майбутнє ліки уповільнювало утворення жирів і їх транспортування по організму. Тільки перед цим їм потрібно переконатися, що білок TGF-beta2 не бере участі в інших важливих для життя людини процесах. Також людям, які приймають ліки, за своєю суттю є засобом від ожиріння, доведеться дотримуватися певної дієти.

Не виключено, що в світі вже існують відповідні для цих цілей препарати. Вченим важливо тільки вивчити їх склад і досвідченим шляхом перевірити, чи дійсно вони здатні уповільнити розвиток раку.

Як правило, такі випробування спочатку проводять на лабораторних мишах. Наприклад, в 2018 році вчені впровадили крихітний людський мозок в тіло миші і подивилися, що з цього вийшло.

Взагалі, перемогти онкологічні захворювання можна перетворюючи ракові клітини в жирові. За даними наукового журналу Cancer Cell, в 2019 році швейцарські вчені на чолі з професором Герхардом Крістофорі таким чином теж змогли запобігти ускладненням раку.

До речі, вони проводили експеримент на мишах з агресивним раком молочної залози. Це онкологічне захворювання часто зустрічається у жінок, тому відкриття можна вважати дуже важливим для наукової спільноти.

Технології, 26.01.2020 22:26