Фото: "ШаБля". Джерело — Facebook Михайла Федорова

Зберігають життя кулеметників: Україна масово виробляє роботизовані турелі "ШаБля"

Україна вперше законтрактувала роботизовані турелі "ШаБля". Це куленепробивна автоматизована система під кулемети, що допомагає бійцям дистанційно знищувати ворога. 

Про це у Facebook повідомив віцепрем’єр-міністр — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. За словами посадовця, масове виробництво турелів ШаБля стало можливим у межах роботи кластера підтримки оборонно-технологічних розробок в Україні Brave1.

"Саме завдяки дистанційній роботі турель зберігає життя та здоровʼя кулеметників. "ШаБля" — це інновація і приклад зброї сучасної війни. Розробка перейшла зі стартапу в сталий проект, який контрактує держава", — йдеться у повідомленні Федорова.

Міністр цифрової трансформації наголосив, що завдання відомства — допомагати створювати інновації, аби вони швидше доходили до поля бою та швидше застосовувались.

"Ми повинні сіяти стартапи й давати молодим підприємцям створювати проекти, які змінюють ситуацію на полі бою. Технології допомагають зберігати життя нашим воїнам і бути ефективними", — додав Михайло Федоров.

Що відомо про бойовий модуль "ШаБля"

Автоматична турель "Шабля" для великокаліберного кулемета являє собою рухому платформу з можливістю установки АГС, ПКТ, ПКМ. Також на модуль передбачається встановлення відеокамери, тепловізора, далекоміра та іншої оптики. Даний модуль призначений для знищення живої сили і легкої бронетехніки. Перебуваючи в броньованому автомобілі, або дистанційно координуючи платформою, оператор залишається в безпеці. Максимально спрощена й надійна конструкція "Шаблі" передбачає швидкий ремонт та заміну.

Нагадаємо, у вересні стало відомо, що Міністерство оборони України ввело в експлуатацію  перший дистанційно-керований бойовий модуль "ШаБля".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 09.01.2024 22:53