Збирав кошти для ЗСУ: наступним президентом Чехії став "великий друг України"

У суботу, 28 січня, в Чехії відбулося голосування у другому турі президентських виборів. За даними екзитполів, наступним президентом країни став колишній очільник Військового комітету НАТО, генерал у відставці Петр Павел.

Про це повідомляє чеське видання Аktuality.sk.

Павела вже привітав з перемогою очільник чеського уряду Петр Фіала.

Відзначимо, голосування у другому турі президентських виборів у Чехії завершилося о 14:00. За дві години по тому підраховано вже майже 90% бюлетенів, і наразі лідерство з-поміж кандидатів утримує Петр Павел, який у 2015-2018 роках очолював Військовий комітет НАТО, а до того упродовж трьох років був начальником Генерального штабу армії Чехії. Результат Павела — 57,07% проти 42,92%. Явка в другому турі виборів становила близько 70%.

Попри те, що підрахунок голосів ще не завершено, в Андрея Бабіша шансів на перемогу вже не має. Саме тому новообраного президента Чехії вже привітав глава уряду Петр Фіала.

"Переміг громадянський кандидат, перемогли цінності, які він представляв, і це надзвичайно важлива новина у цей складний у міжнародному та економічному плані час", — сказав прем'єр-міністр Чехії.

Він додав, що пишається тим, що громадяни Чехії реалізують своє право голосу, і сказав, що з нетерпінням чекає на початок роботи з новим президентом.

Цікаво, що Петра Павела називають великим другом України. Зокрема, у 2015-2018 роках він очолював Військовий комітет НАТО. Саме Павел був ініціатором гарячої лінії з Генштабом РФ і мав контакт з начальником російського Генштабу Валерієм Герасимовим у 2017 році. Сторони тоді обговорювали Крим після окупації півострова Росією у 2014 році та війну на Донбасі.

Як очільник Військового комітету НАТО Павел відвідав Україну у 2018 році. А після початку повномасштабного російського вторгнення став активним прихильником військової допомоги Україні. Відзначимо, генерал у відставці, який нині опинився за крок до президентського крісла в Чехії, самостійно збирав кошти для допомоги ЗСУ.

Нагадаємо, чеський Сенат визнав Голодомор 1932-1933 років геноцидом українців.

Політика, 28.01.2023 19:12