Фото: Офіс президента

Зеленський дав важливу обіцянку українцям: відеозвернення

Президент Володимир Зеленський звернувся до українського народу наприкінці 364-го дня повномасштабного вторгнення Росії в України. Головні теми звернення — актуальна ситуація на фронті та експортна зернова ініціатива України.

Зернова ініціатива

Під час звернення український гарант розповів про успіхи експортної зернової ініціативи України. Зеленський зауважив, що ця ініціатива вже успішно працює сім місяців.

"Вже сім місяців працює наша експортна зернова ініціатива. За цей час уже 43 країни світу отримали понад 22 мільйони тонн продовольства завдяки нашому морському експорту. Це вагомий український внесок у світову продовольчу безпеку й стабілізацію світового продовольчого ринку.

Якби не ця наша ініціатива, то зараз, на жаль, відбувались би процеси політичного та соціального хаосу в деяких країнах Африки та Азії, була б загалом значно гостріша криза вартості життя, яку відчували різні народи минулого року. Але якби ця наша ініціатива працювала на повну потужність, якби Росія не намагалась її загальмувати, ми змогли б відправити на експорт більше продовольчої продукції.
 
Наші партнери точно знають, які саме свідомі дії Росії підривають продовольчу безпеку. Маємо розуміти: це не лише внесок у світову безпеку. Наш морський продовольчий експорт дає користь Україні. Близько мільйона українців працюють у галузях, які пов’язані з аграрним виробництвом. І для них той факт, що ми розблокували морський експорт минулого року, – це гарантія особистої та родинної соціальної безпеки".

Ситуація на фронті

Президент пообіцяв українцям, що держава не буде зменшувати тиск на окупантів ні на полі бою, ні на політичній арені.

"Провів кілька підготовчих зустрічей у контексті подальших санкційних кроків нашої держави. Ми не будемо збавляти тиск на ворога – як зовнішнього, так і внутрішнього. 
 
Хочу сьогодні відзначити бійців 15-го полку Національної гвардії, які боронять Луганщину й не лише захищають наші позиції, а й так нищать ворога, що реально обмежують наступальні можливості окупанта на конкретному напрямку. В районі Мар’їнки Донецької області особливо ефективно діють бійці 79-ї окремої десантно-штурмової бригади, які щодня й щоночі стримують атаки ворога. В тому районі відбувається чи не половина всіх атак за цим напрямком. Наші воїни стоять міцно. За минулу добу є результат у 5-го окремого штурмового полку та 80-ї окремої десантно-штурмової бригади, які хоробро знищують ворога на півдні від Бахмута".

Переговори із міжнародними лідерами

Український лідер провів переговори із чотирма світовими лідерами: президентом Пакистану, президентом Уганди, Президентом Естонії та прем’єр-міністром Великої Британії.

"Говорив з чотирма лідерами держав. У розмові з Президентом Пакистану відзначили безумовну важливість збереження повної сили й поваги до Статуту ООН, до незалежності націй та цілісності держав. Обговорили наші зусилля щодо гарантування продовольчої безпеки та наявні загрози такій безпеці.

Говорив сьогодні з Президентом Естонії. Подякував за незмінну підтримку України на всіх рівнях. Це підтримка і зброєю, і санкціями проти Росії, і політична – зокрема у європейських та євроатлантичних структурах. Обговорили майбутній саміт НАТО у Вільнюсі та наші очікування в контексті інтеграції України. 

Маємо й першу в історії двосторонніх відносин розмову з Президентом Уганди. Поінформував про наші мирні ініціативи, які просуваємо на майданчику ООН, про нашу принципову позицію щодо захисту міжнародного права. Обговорили потенціал двосторонньої співпраці.

Вже ввечері говорив із Прем’єр-міністром Великої Британії. Дуже потужно працюємо для посилення наших воїнів, для наближення нашої спільної перемоги, для реалізації наших оборонних домовленостей, що були досягнуті під час мого візиту в Лондон"

 

Нагадаємо, Володимир Зеленський планує особисто відвідати саміт НАТО у Вільнюсі в липні 2023 року. Наразі проходить організаційна робота.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 22.02.2023 22:50