Фото: росЗМІ

"Можна з цим нормально жити?": Зеленський дорікнув партнерам через затримки передачі систем ППО

Президент Володимир Зеленський дорікнув партнерам Заходу через затримки поставок систем протиповітряної оборони в Україну. Він вважає, що українці б не гинули від масованих ракетних ударів Росії з використанням балістики, якби небо було захищено більшою кількістю потужних систем протиповітряної оборони.

На прес-конференції в Ризі 11 січня він зазначив, що "не розуміє такого ставлення Заходу".

"Ризики затримки допомоги... Візьмімо просто ППО. Вдячний усім партнерам, які дали можливість нам боротися за життя і виживати. Це системи Patriot, Nasams, Iris-T і багато іншого, що допомагає хоч чимось. Але, якщо ми говоримо про серйозні ракетні удари, там, де 100 (+) або 10 "кинджалів" за добу, балістика, дрони по 200 ударів на голови дітям, цивільним, військовим, то тут без, наприклад, без Patriot неможливо вижити", — сказав він.

Також Зеленський зауважив, що досі відбуваються затримки з поставками західного озброєння. За його словами, багато українців гине, поки війська чекають на цю допомогу.

"А як жити спокійно і спати, якщо ти розумієш, що у тебе є десятки таких систем (Patriot), а Україні якби дали сьогодні 7 систем, то люди в Харкові, в Херсоні, в Одесі не гинули б? Можна з цим нормально жити?" — обурився він.

Водночас український президент акцентував, що вдячний за те, що має держава, проте вкотре наголосив: "Затримки в наданні ППО — це велика кількість загиблих".

Днями американський Інститут вивчення війни повідомляв, що постачання систем протиповітряної оборони та ракет до них від західних партнерів мають вирішальне значення для України, адже російські війська експериментують із новими способами подолання української ППО.

Нагадаємо, за даними ЗМІ, торік у січні Канада заявила про плани закупити для України зенітно-ракетні комплекси NASAMS, однак досі цього не зробила. В уряді країни досі не дають відповіді на те, коли ж ці комплекси опиняться в Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 12.01.2024 05:12
Фото: Офіс президента України