Фото: сайт Офісу президента

Зеленський вперше звернувся до учасників "Рамштайну": закликав обговорити відправку Україні ракет та F-16

Президент Володимир Зеленський 20 січня виступив на засіданні у форматі "Рамштайну", яке проходить у Німеччині. Він закликав союзників скликати нове засідання з метою обговорення відправки в Україну далекобійних ракет та винищувачів F-16.

Про це пише на Sky News.

За словами Зеленського, надання Україні далекобійних ракет та винищувачів буде кроком уперед у порівнянні з допомогою, яку союзники виділяють зараз. Також він подякував партнерам за надану раніше допомогу.

Винищувачі F-16

винищувачі F-16

Фото: Вікіпедія

F-16 — це багатофункціональний винищувач четвертого покоління американських військово-повітряних сил, який перебуває на озброєнні США з 1978 року. Крім того, F-16 зараз є на озброєнні в армії Ізраїлю, Туреччини та Південної Кореї. Цей винищувач має різні модифікації: F-16V, F-16I, F-16DJ. Його виробником є компанія Lockheed Martin. Одна з останніх розробок — Block 60 Desert Falcon, яка вперше була піднята в небо на початку нульових. Ця система може комплектуватися високоточною зброєю і завдавати ударів по наземних цілях у будь-який час, незалежно від погодних умов. У "пустельного сокола" збільшені паливні баки та радар APG-80.

Засідання "Рамштайн"

У п'ятницю, 20 січня, на німецькій авіабазі "Рамштайн" розпочалася восьма зустріч союзників України. Країни повинні оголосити продовження допомоги та передачу важкої техніки від західних партнерів. Вже відомо, що міністри оборони можуть домовитись про постачання танків Україні Leopard 2.

За даними ЗМІ, на зустрічі вже виступив міністр оборони США Ллойд Остін, який заявив, що у війні Росії проти України настає переломний момент.

Очільник українського оборонного відомства Олексій Резніков вважає, що у західних країнах змінюється думка про постачання важкої техніки. Тому Україна невдовзі зможе одержати танки, бойові літаки, зброю великої дальності.

Нагадаємо, 19 січня Сполучені Штати Америки оголосили про виділення Україні нового пакета військової допомоги на суму 2,5 мільярда доларів. Він містить сотні бронетехніки, критично важливу підтримку для протиповітряної оборони України та інші важливі засоби.

Колишній командувач армії США в Європі, генерал-лейтенант у відставці Бен Ходжес вважає, що Збройні сили України переможуть на болі бою завдяки трьом видам зброї

Читайте також: Скільки та яку зброю отримала Україна з початку війни: перелік від Bloomberg

Війна, 20.01.2023 12:53