Фото: Офіс президента

Зеленський нагородив відзнакою "Національна легенда" вісьмох видатних українців

Президент Володимир Зеленський і перша леді Олена Зеленська 23 серпня взяли участь у врученні відзнаки глави держави "Національна легенда України".

Як повідомляє Офіс президента, під час церемонії вручення Зеленський зазначив, що сьогодні важливо знати свої символи, які високо цінують і хоробро боронять наші захисники на фронті та весь народ України.

"Таких символів у нас достатньо, але найголовніше — це наш прапор, наш гімн, Україна, наша земля, наші Збройні сили, народ України. Серед усього нашого народу дуже багато видатних людей, дуже гідних своєї держави. І є в нас легенди", — сказав гарант.

Посмертно відзнаку присвоєно Дмитру "Да Вінчі" Коцюбайло. Він був молодшим лейтенантом, командиром 1-го ОМБ "Вовки Да Вінчі" ЗСУ. З 2014 року брав активну участь у боях. "Да Вінчі" — перший доброволець, якому надали звання Героя України. 7 березня 2023 року він загинув у боях за Бахмут. 

Фото: Офіс президента України

Також глава держави зауважив, що відзнаки отримали:

Андрій Сірко — нейрохірург, керівник Центру церебральної нейрохірургії Дніпропетровської обласної клінічної лікарні ім. І. І. Мечникова. Особисто провів понад 700 унікальних, надскладних операцій, які врятували життя нашим військовим.  

Ірина Гук — волонтерка, керівниця фонду Leleka Foundation. З 2014 року займається тактичною медициною, а саме постачанням критично важливих медичних засобів.  

Фумінорі Цучіко — японський волонтер. З початком повномасштабного вторгнення спеціально приїхав в Україну, щоб підтримати тих, хто був вимушений жити в харківському метро, переховуючись від обстрілів. Власним коштом відкрив кафе, у якому організував щоденне безоплатне харчування.

Фумінорі Цучіко

Фото: Офіс президента України

Альбіна Дерюгіна — українська тренерка з художньої гімнастики, заслужений тренер України. Організувала в Києві школу художньої гімнастики "Школа Дерюгіних", яка набула світової популярності. Її вихованці – олімпійські чемпіонки.

Андрій Цаплієнко — заслужений журналіст України, воєнний кореспондент, ведучий і сценарист. З 2014 року активно знімає ексклюзивні матеріали про війну в Україні та відвагу українських воїнів. 

нагорода

Фото: Офіс президента України

Володимир Летенко — енергетик із Краматорська, інженер з експлуатації лінійної частини магістрального газопроводу. Через влучання ракети в газову трубу сталася пожежа на газогоні, що веде до ГРС Вуглегірської ДРЕС. Володимир під обстрілами зупинив викид газу та врятував життя людей.

Тарас Петриненко — український музикант, співак, композитор, поет, народний артист України. Автор пісні "Україна", яка довгий час допомагала національній консолідації українського суспільства.

відзнака

Фото: Офіс президента України

Нагадаємо, в Україні з'явилася нова відзнака для ЗСУ. Військові Повітряних сил можуть отримати медаль "Хрест Повітряних сил". Нагорода у першу чергу призначена для льотчиків та зенітників.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 23.08.2023 23:22