Володимир Зеленський. Джерело: Офіс президента України

Зеленський несподівано скасував свій візит до Іспанії: ЗМІ назвали причину

Президент України Володимир Зеленський скасував візит, який збирався здійснити до Мадрида 18 травня. Там український лідер мав зустрітися з королем Феліпе VI та бути присутнім на обіді в Королівському палаці.

Про це повідомляє міжнародне інформаційне агентство Іспанії EFE із посиланням на джерела в Королівському домі Іспанії.

Палац не пояснив причин призупинення візиту, який мав стати першим двостороннім візитом Зеленського до Іспанії й під час якого він мав зустрітися з головою уряду Педро Санчесом для підписання угоди про безпеку.

Дипломатичні джерела зазначають, що скасування поїздки президента України, до якої мала входити Португалія, пов'язане зі складною ситуацією, яку переживає його країна перед російським наступом після більш ніж двох років війни. Уряд офіційно не анонсував візит, хоча в понеділок джерела у виконавчій владі визнали, що йде підготовка до нього і що під час нього планувалося підписати двосторонню безпекову угоду.

Ще 14 травня джерело повідомило про заходи, які український президент збирався провести з Феліпе VI, про зустріч, за якою піде обід у Королівському палаці, під час його офіційного візиту до Іспанії. Проте через дві години на прес-конференції в штаб-квартирі МЗС у Мадриді його голова Хосе Мануель Альбарес ухилився від підтвердження візиту Зеленського.

"З будь-яких переміщень президента Зеленського в будь-яку точку світу, з міркувань безпеки, перш за все, я не збираюся давати жодних коментарів, ні підтверджувати, ні спростовувати, ні додавати", — сказав він.

Альбарес зазначив, що 13 травня зв'язався телефоном зі своїм українським колегою Дмитром Кулебою, але наполягав, що "з багатьох причин, зокрема безпеки", не збирається коментувати можливу поїздку Зеленського. На цій прес-конференції разом з Альбаресом з'явився його португальський колега Паулу Ранхель, який заявив, що було б нерозумно повідомляти подробиці про можливий візит Зеленського до Лісабона з міркувань безпеки.

"У багатьох випадках рішення про ці візити приймається в останню хвилину, і тому не варто спекулювати", — пояснив він.

Також скасовано візит до Португалії

Сьогодні ввечері кілька португальських ЗМІ повідомили, що візит до цієї країни та Іспанії було скасовано, а джерела в іспанському уряді наполягали на тому, що виконавча влада ніколи офіційно не вважала його таким, що відбувся. Саме опівночі джерела повідомляли про скасування заявлених ним раніше заходів із Зеленським.

Раніше Королівський палац Іспанії повідомив, що вже цього тижня президент України Володимир Зеленський здійснить робочий візит до столиці Іспанії та зустрінеться із монархом Феліпе VI.

Зауважимо, раніше видання El Pais з посиланням на свої джерела наголошувало, що під час поїздки іспанської столиці український лідер і прем’єр Іспанії Педро Санчес повинні підписати двосторонню безпекову угоду між країнами у продовження декларації "Великої сімки".

Нагадаємо, Іспанія відмовилася надавати Україні системи протиповітряної оборони Patriot. Водночас країна погодилася відправити ракети до відповідних установок.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 15.05.2024 09:52