Фото: сайт Офісу президента

Зеленський підписав закон про криміналізацію контрабанди: що зміниться

У четвер, 28 грудня, президент Володимир Зеленський підписав закон про криміналізацію контрабанди підакцизних товарів.

Про це повідомив народний депутат від партії "Голос" Ярослав Железняк.

"Сьогодні президент підписав законопроект №5420 щодо криміналізації контрабанди", — написав він у Telegram.

За його словами, у документі було враховано поправки, на яких наполягав бізнес. Зокрема:

  • пороги для товарної контрабанди пропонується підняти в п'ять раз;
  • пороги для підакцизних підняти у два рази;
  • вступ в силу товарної контрабанди відкладається до середини 2024 року;
  • враховано численні наполягання бізнесу щодо зазначення умисної форми вини, виключно за наявності якої може відбуватися кваліфікація дій як злочину;
  • суттєво обмежено можливі випадки притягнення до відповідальності за "контрабандними" статтями за подання документів із неправдивими відомостями — у зміненій редакції вони мають бути підставою для переміщення товарів, мають підлягати обов'язковому декларуванню відповідно до митного законодавства, а також мати вплив на визначення розміру митних платежів чи дотримання заходів нетарифного регулювання.

Железняк додав, що прийняття даного законопроекту є вимогою макрофінансової допомоги від ЄС на 1,5 мільярда євро. Закон набирає чинності 1 січня 2024 року, проте стаття "Контрабанда товарів" почне діяти з 1 липня 2024 року.

Які штрафи передбачено

Контрабанда товарів карається штрафом від 170 до 425 тисяч гривень. Якщо злочин здійснений за попередньою змовою групи осіб, людиною, раніше судимою за контрабанду, службовою особою з використанням службового становища або у великому розмірі то штраф становитиме від 850 тисяч гривень до 1,275 мільйона гривень. Також передбачене покарання у вигляді позбавлення волі від п'яти до 10 років.

За контрабанду підакцизних товарів у значному розмірі передбачений штраф від 340 тисяч гривень до 680 тисяч гривень або позбавлення волі від трьох до шести років. У великому розмірі — від 1,275 мільйона гривень до 2,04 мільйона гривень або позбавленням волі від шести до 11 років.

Нагадаємо, 21 грудня президент України Володимир Зеленський підписав ухвалений Верховною Радою законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення порядку ввезення, обліку та розподілу гуманітарної допомоги".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 28.12.2023 18:54