Володимир Зеленський. Джерело: Офіс президента України

Зеленський поділився очікуваннями від Глобального саміту миру

За результатами Глобального саміту миру у Швейцарії Україна очікує отримати безпечне перевезення вантажів українським морем та ядерну безпеку.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський, пише "Радіо Свобода". 

Зеленський зазначив, що результатом Глобального саміту миру має стати комюніке, яке підпишуть лідери країн-учасниць, адже, якщо Україна матиме "серйозну кількість країн і буде відповідне комюніке", то дипломатична перевага буде на боці нашої держави. 

"Ми хочемо в результаті отримати комюніке. Хочемо отримати енергетичну безпеку, включаючи ядерну. Бо, я вважаю, що тут всі зацікавлені, і це може нам дати можливість спрогнозувати іншу зиму. Хочемо отримати вільне судноплавство. Будь-які вантажі українським морем без ризику. Це і безпека людей в Одесі і загалом на півдні. Тому що вони б’ють по портах — це і інфраструктура, і море, і економіка", — наголосив очільник держави. 

Також він додав, що варто зробити серйозний крок щодо поштовху гуманітарних питань.

"У гуманітарному аспекті обмін полонених — це подвійне питання, як і з енергетикою. Енергетика — це ядерна безпека. Те, що всі підтримують. Мені здається, там, де ядерна безпека, можемо говорити і про в цілому безпеку енергетичної системи. Щодо обміну. Де питання обміну полонених — там і повернення дітей. Ось в принципі, що ми хочемо отримати", — каже президент. 

Зеленський навів приклад зернової ініціативи, коли було погоджено план з ООН та з Туреччиною, а вони потім окремо погодили цей план з росіянами.

"Перед тим як говорити з РФ, треба, щоб був детальний план, який погоджений всім світом. Важливо, щоб було не дві країни, а було багато країн. Якщо нам вдасться, це точно відкриває шлях до наступної зустрічі, де всі інші важливі речі повинні бути розроблені", — додав він.

Нагадаємо, 8 травня у межах міжнародних комунікацій президент Володимир Зеленський особисто запросив кожного лідера на перший Саміт миру. Український лідер, зокрема обговорив деталі співпраці заради безпеки народів і всієї Європи.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Політика, 17.05.2024 15:18