Фото: Офіс президента

Зеленський поспілкувався з президентом Польщі та прем’єр-міністром Бельгії: що обговорювали

У вівторок, 9 січня, президент України Володимир Зеленський провів дві телефонні розмови з європейськими лідерами. Гарант поспілкувався з президентом Польщі та прем'єр-міністром Бельгії.

Про це очільник української держави повідомив у Telegram.

Розмова з президентом Польщі Анджеєм Дудою

Так, з президентом Республіки Польща Анджеєм Дудою Зеленський обговорив забезпечення фінансової та політичної підтримки України з боку Євросоюзу. Гарант висловив подяку за послідовну непохитну підтримку Польщі, як незмінного союзника нашої країни на шляху до вступу в ЄС і НАТО.

"Наш спільний кордон має бути справжнім європейським кордоном. Кордоном єдності. Не має бути кордонів між нашими народами", — наголосив український президент.

Крім того, сторони обмінялися думками в контексті наближення Вашингтонського саміту НАТО та очікуваних рішень Альянсу. 

"Я та Анджей переконані, що взаємодія України та Польщі є важливим елементом спільного європейського дому. Майбутнє України та Польщі — у єдності, взаємній підтримці та взаємовигідній співпраці", — зазначив Зеленський.

Лідери країн також обговорили питання щодо приєднання Польщі до Спільної декларації лідерів "Групи семи" про надання Україні безпекових гарантій.

Розмова з прем'єр-міністром Королівства Бельгія Александром Де Кроо

У розмові з прем'єр-міністром Королівства Бельгія Александром Де Кроо Зеленський обговорив важливість розблокування європейської фінансової допомоги обсягом 50 мільярдів євро, а також питання реалізації Української Формули миру. 

"Привітав Бельгію із початком головування в Раді ЄС. Дякую за те, що підтримка України та міжнародного права є одним із пріоритетів бельгійського головування", — зазначив лідер української держави.

Також Зеленський розповів колезі про нещодавні російські повітряні удари та подальшу потребу у зміцненні української системи ППО.

"Поспілкувалися про двосторонню безпекову співпрацю, а також координацію європейської оборонної допомоги", — додав президент України.

Нагадаємо, 9 січня президент України Володимир Зеленський також провів телефонну розмову з президентом Румунії Клаусом Йоханнісом. Сторони домовилися розпочати роботу над двосторонніми гарантіями безпеки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 09.01.2024 19:47