Фото: Telegram Володимира Зеленського

Зеленський провів розмову із президентом Румунії: домовилися розпочати роботу над двосторонніми гарантіями безпеки

У вівторок, 9 січня, президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з президентом Румунії Клаусом Йоханнісом. Сторони домовилися розпочати роботу над двосторонніми гарантіями безпеки.

Про це український гарант заявив у Telegram.

"Домовилися розпочати роботу над двосторонніми гарантіями безпеки на основі Вільнюської декларації G7", — зазначив він.

Глава держави акцентував, що оголошене торік стратегічне партнерство України та Румунії вже наповнюється конкретними досягненнями.

"Щомісячний український експорт через Румунію зріс із двох мільйона тонн до трьох мільйона тонн, і ми обговорили шляхи збільшення пропускної спроможності прикордонних переходів для досягнення цільового показника в чотири мільйони тонн", — заявив український президент.

Зеленський також відзначив важливість рішення Європейської ради щодо початку переговорів про вступ України та Молдови до ЄС. Зокрема глава держави подякував Румунії за підтримку цього рішення й готовність ділитися власним досвідом у питанні європейської інтеграції.

"Дякую Румунії за підтримку рішення про початок переговорів про вступ України до ЄС та за готовність поділитися з нашою країною своїм позитивним досвідом європейської інтеграції", — наголосив гарант.

Також Зеленський поінформував Клауса Йоханніса про продовження російського повітряного терору та необхідність подальшої роботи з партнерами для посилення української системи ППО. Було також обговорено двосторонню оборонну співпрацю, зокрема аспекти підготовки українських пілотів на винищувачах F-16.

Своєю чергою президент Румунії високо оцінив ухвалене Україною законодавство щодо національних меншин.

Нагадаємо, що Туреччина, Румунія та Болгарія в січні підпишуть угоду про спільне розмінування їхніх акваторій Чорного моря. Учасники вже назвали свою коаліцію винятково "мирною". Раніше міністр оборони Туреччини Яшар Гюлер заявляв, що офіційна церемонія підписання угоди має відбутися 11 січня у Стамбулі за участі міністрів оборони трьох країн.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 09.01.2024 18:44