Фото: Офіс президента

Зеленський пояснив важливість участі країн Глобального Півдня на Саміті миру у Швейцарії

Президент Володимир Зеленський розповів, чому так важливо залучати країни Глобального Півдня до участі в Саміті миру, який пройде у Швейцарії з 15 по 16 червня.

Про це стало відомо з відеозвернення гаранта у його Telegram-каналі. 

Президент зазначив, що Глобальний Південь важливо залучати не тому, що ці країни особливі, а тому, що у них є своя економіка з росіянами та свої відносини.

"Коли на місці президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана та Генсека ООН буде Саудівська Аравія, наприклад, Ердоган, Генсек ООН, француз, американець і ще хтось, то нехай вони "підписуються" з росіянами. Ми тільки будемо "за". Але Володимиру Путіну вже "вистрибнути" буде, я вважаю, дуже складно, майже неможливо", — наголосив він.

За словами Зеленського, це означає, що російський диктатор Путін вже буде брехати не Україні, а їм. І те, що його слово нічого не варте, буде зрозуміло усім, а особливо тим, хто був і досі є скептиком.

Раніше, а саме 11 червня, видання Der Spiegel повідомляло, що Володимир Зеленський був дуже розчарований відмовою Китаю взяти участь у Глобальному саміті миру у Швейцарії. За даними видання, Росія посилено, але кулуарно працювала над зривом цього саміту. Відтак, на думку журналістів, відмова Китаю від участі у Саміті миру є результатом старань Кремля.

Водночас несподіваний візит Зеленського на сінгапурський безпековий саміт також пов'язаний із рішенням Китаю, адже безпекова ситуація в Азії не надто зачіпає Київ, бо для України наразі важливіша ситуація на власному фронті. Відтак, автори статті припускають, що поїздка Зеленського на сінгапурський безпековий саміт стала його відповіддю на позицію Пекіну щодо Саміту миру.

Нагадаємо, 12 червня ЗМІ з посилання на декількох неназваних дипломатів країн ЄС заявили, що кількість країн і організацій, які підтвердили свою участь у Глобальному саміті миру у Швейцарії, з 93 скоротилася до 78Співрозмовники видання не уточнили, які саме країни відмовилися брати участь у саміті, але наголосили, що таких держав може стати ще більше.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 13.06.2024 15:34