Фото: Офіс президента

Зеленський пояснив, які Раді ще потрібно ухвалити закони для вступу України в ЄС

Президент Володимир Зеленський про нові необхідні закони для вступу України до Європейського союзу. Вони стосуватимуться боротьби з корупцією та протидію олігархам.

Про це йдеться на сайті президента.

Візит президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн

За словами президента, зустріч відбулася якраз напередодні звіту Єврокомісії про наше виконання рекомендацій для початку переговорів про вступ.

"Ми очікуємо такого політичного рішення вже в цьому році. Дуже активно рухались увесь рік до виконання рекомендацій. Є і законодавчі акти, є й системні рішення. Додаємо сили інституціям держави, додаємо можливостей правоохоронним та антикорупційним органам. Є рішення щодо національних спільнот. Увесь спектр того, що було визначено Європейською комісією", — йдеться в заяві президента.

За словами Зеленського, трансформація нашої держави — це те, що нам самим потрібно.

"Україна пройшла колосальний шлях — від того, що багато хто не вірив навіть у саму можливість нашого зближення з Європейським Союзом під час повномасштабної війни, до того, що ми рекордно швидко отримали статус кандидата та виконуємо необхідні пункти для відкриття переговорів. І це знов і знов докази того, що Україна може – може робити великі речі, коли працює об’єднано, впевнено, в інтересах своєї незалежності та всіх українців", — заявив глава держави.

Президент зазначив, що трансформацію нашої держави продовжуватимуть, для того щоб бути готовими — реально — до повноправного вступу в Євросоюз, для того щоб адаптувати всі наші інституції, всі наші стандарти до європейських правил.

"Зараз, до речі, ми вже розуміємо, які наступні кроки будуть зроблені нашою державою. Сьогодні після зустрічі з Урсулою фон дер Ляєн про частину з них я вже сказав: це і законопроєкт, який додає можливостей Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі, і те, що десятки років тому потрібно було зробити, а саме законопроєкт про лобізм. Урегулюємо й інші необхідні питання", — сказав гарант.

Зеленський наголосив, що наша внутрішня політика — це і є політика євроінтеграції, це і є те, що наближає нас до моменту, коли український прапор буде в Брюсселі нарівні з усіма іншими прапорами держав — членів ЄС.

"І сьогодні від пані президентки Єврокомісії я почув хороші сигнали щодо нашого руху до початку переговорів. Звичайно, обговорили й усі наші основі питання: підтримку України — тривалу, різнопланову, — нові санкції проти окупанта, нашу спільну роботу щодо заморожених активів Росії, які мають піти на компенсацію шкоди від російської ж агресії. Я дякую пані президентці фон дер Ляєн за міцну, принципову підтримку", — сказав президент.

День залізничників

Глава держави повідомив, що разом з Урсулою привітали наших залізничників із їхнім професійним днем.

"Зараз, у час повномасштабної війни, усім стало очевидно, наскільки важлива робота наших залізничників — для держави, для нормального життя всіх наших людей. І це значно більше, ніж просто транспортна функція. Це одна з основ нашої стійкості. Це порятунок людей. Це часто героїзм багатьох чоловіків і жінок, які під обстрілами, під постійною загрозою — і особливо в перші тижні повномасштабної війни – продовжували працювати заради людей, заради нашої оборони", — йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський відреагував на чутки про схиляння іноземними партнерами України до мирних переговорів з Росією. Глава держави різко відкинув таку можливість. Президент нагадав, що чутки з приводу того, що нібито ЄС та США тисне на Україну для перемовин з РФ з'являються постійно.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 04.11.2023 18:16