Фото: Офіс президента

Зеленський прибув до Вашингтона й анонсував важливі переговори

У четвер, 21 вересня, президент України Володимир Зеленський прибув до Вашингтона. Глава держави проведе у столиці США важливі переговори.

Про це гарант повідомив у Telegram.

"Сьогодні важливі переговори у Вашингтоні. ППО для України — серед топових питань", — розповів він.

Зокрема, очільник держави відреагував на сьогоднішній масований удар по Україні, який завдали російські окупанти. За його словами, більшість ракет було збито.

"Я вдячний рятувальникам, які миттєво розпочали ліквідацію наслідків улучань. Дякую й кожній країні, яка вже надала Україні протиракетні системи. Працюємо, щоб повністю позбавити Росію терористичного потенціалу. Маємо прийти до цього результату", — додав Зеленський.

Також президент зазначив, що Україні для перемоги потрібно більше ППО.

"Більше ППО. Більше санкцій. Більше підтримки для українських воїнів на передовій. Російський терор повинен програти", — додав він.

Виступ у Сенаті та зустріч із Байденом: порядок денний Зеленського під час візиту до Вашингтона

Раніше видання The Washington Post писало, що 21 вересня Зеленський вирушить до Вашингтона. Цю поїздку погодили з Білим домом, щоби наголосити на важливості задоволення Конгресом запиту про додаткові 24 мільярди доларів для допомоги Україні.

Зараз не зрозуміло, чи схвалить цю суму Конгрес, оскільки в Республіканській партії існують серйозні розбіжності щодо цього питання. Зокрема, деякі праві республіканці на чолі з Дональдом Трампом стверджують, що США нібито і так надають Україні занадто багато допомоги та мають зосередитися на внутрішніх пріоритетах.

За даними CNN, український президент відвідає Капітолійський пагорб та звернеться до сенаторів. Раніше цей же телеканал із посиланням на джерело в Республіканській партії повідомляв, що Зеленський не виступатиме на спільному засіданні Конгресу. Його зверненню передуватиме закритий брифінг Україною для сенаторів.

Після заходів на Капітолійському пагорбі президент США Джо Байден прийме Зеленського у Білому домі. Минулого тижня дату та місце підтвердив радник Байдена з національної безпеки Джейк Салліван. Він також додав, що промову з трибуни Генасамблеї ООН американський президент значною мірою присвятить Україні.

Щодо зустрічі в Білому домі, то нещодавно гарант казав, що обговорить з Байденом постачання далекобійних ракетних систем ATACMS. За його словами, є надія, що Україна отримає їх восени, щоб не робити паузи у контрнаступі.

"Я говоритиму з президентом Байденом. Його думка та підтримка для мене дуже важлива. Я думаю, він може перегорнути цю сторінку війни. Одного разу він уже зробив це з HIMARS, це було дуже важливо", — сказав він.

Варто зазначити, що поїздка президента України до США стала другою з початку повномасштабного вторгнення Росії. Перша відбулася у другій половині грудня 2022 року.

Нагадаємо, 20 вересня Зеленський у Нью-Йорку провів зустріч зі спеціальним представником президента США з відновлення України Пенні Пріцкер. Вони обговорили підтримку найбільш перспективних галузей української економіки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 21.09.2023 14:19