Володимир Зеленський та Марія Габріель. Скріншот з відео

Доступ до аграрної продукції на ринок ЄС: Зеленський розповів про важливі переговори із партнерами

Президент Володимир Зеленський 20 вересня під час візиту до Сполучених Штатів Америки провів переговори з президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн, президентом Румунії Клаусом Йоханнісом і віце-премʼєр-міністеркою — міністеркою закордонних справ Болгарії Марією Габріель щодо збереження принципу єдиного ринку та доступу української аграрної продукції на ринок ЄС. 

За словами Зеленського, Україна з партнерами створили спільну координаційну платформу, яка "дає змогу підтримувати активний діалог і знаходити відповіді на всі проблемні питання у сфері агропродукції". Президент України поінформував співрозмовників щодо подальших дій Києва та координації спільних кроків. 

"Україна — майбутній член ЄС, і ми маємо спільно працювати над постійною лібералізацією торгівлі та недопущенням будь-яких односторонніх обмежень. Разом із Румунією та Болгарією ми шукаємо способи збільшення транзиту "Шляхами солідарності". Саме через територію Румунії забезпечується понад 60% транзиту українського зерна, яке проходить "Шляхами солідарності" Євросоюзу. Україна та ЄС високо цінують зусилля Болгарії. Я також вдячний Румунії за зміцнення єдності Європейського Союзу й дотримання принципів єдиного ринку та вільної торгівлі", — зазначив він.

Президент України наголосив, що обговорив з Урсулою фон дер Ляєн, а також президентом Румунії й міністеркою Болгарії альтернативні шляхи, які дадуть змогу суттєво наростити транзит і водночас зменшити навантаження на румунський і болгарський внутрішні ринки.

Нагадаємо, 15 вересня Єврокомісія ухвалила рішення про зняття заборони на імпорт української сільськогосподарської продукції. Водночас після цього рішення ЄК, прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що це не вплине на рішення Польщі ввести власну, односторонню заборону. Крім того, таку ж заборону на імпорт вели Словаччина та Угорщина. Пізніше сюди доєдналася Хорватія. Водночас Болгарія зняла заборону на імпорт зерна з України після 15 вересня.

Після цього стало відомо, що український уряд пропонує Європейському Союзу і країнам-сусідам компромісний сценарій щодо імпорту зерна. Європейська комісія вже отримала від України план дій щодо контролю за експортом чотирьох груп агротоварів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 21.09.2023 00:20