Фото: Офіс президента

Зеленський провів перемовини із Нетаньягу: подробиці

Президент України Володимир Зеленський 7 вересня провів телефонну розмову з прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу. Сторони обговорили можливі шляхи підтримки України в протидії вторгненню Росії.

Про це повідомила прес-служба Офісу президента.

"Президент відзначив важливість підтримки з боку Ізраїлю суверенітету й територіальної цілісності України. Він подякував за надання прихистку громадянам України, які виїхали до Ізраїлю внаслідок повномасштабної російської агресії. Було відзначено відновлення для них безкоштовного медичного страхування в Ізраїлі", — йдеться у повідомленні.

Водночас Зеленський окремо порушив питання збільшення кількості відмов громадянам України у в’їзді до Ізраїлю в умовах дії безвізового режиму між двома країнами й наголосив на необхідності виправлення цієї ситуації. 

Також огляду на наближення єврейського Нового року — Рош га-Шана — та очікуваного масового прибуття паломників-хасидів до Умані було обговорено шляхи забезпечення їхньої безпеки.

"Україна завжди з теплотою й гостинністю приймає паломників і відповідає за їхню безпеку", — зазначив глава держави.

За оцінками ізраїльської сторони, цьогоріч до Умані може прибути близько 50 тисяч паломників-хасидів. Своєю чергою українська сторона наголосила, що нині в місцях паломництва в Умані бомбосховища можуть вмістити лише близько 11 тисяч осіб. При цьому в умовах повномасштабної агресії Росії та постійної загрози ударів російськими ракетами та іранськими дронами паломництво цьогоріч супроводжуватиметься високими безпековими ризиками. Окремо було обговорено можливість відправлення до місць паломництва додаткових сил поліції Ізраїлю.

"Це безпековий виклик, який потребує невідкладного спільного реагування", — наголосив президент.

Критика Києва Ізраїлю з приводу депортації українців

Напередодні посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук заявив, що ізраїльтянам можуть заборонити в'їзд до Умані, якщо депортація українців з країни не припиниться. До того ж не виключено, що Україна може призупинити безвізовий режим для громадян Ізраїлю. За словами Корнійчука, цей варіант уже розглядають в українському уряді. Посол звернувся до прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу з вимогою переглянути політику в'їзду щодо українців і втрутитися у це питання.

Повідомлялося, що після початку повномасштабного вторгнення Ізраїль не просто відмовлявся приймати біженців з України, а й депортував тих, хто міг претендувати на притулок у цій країні. Відомо, що торік у березні з країни депортували 12 сімей, які прибули до аеропорту Бен Гуріон. На час війни Ізраїль фактично зупинив дію безвізу для українських громадян, запровадивши електронні дозволи.

Нагадаємо, у червні Міністерство внутрішніх сил Ізраїлю ухвалило рішення про продовження терміну перебування для громадян України. Це стосується лише тих українців, які легально перебували в Ізраїлі станом на 24 лютого 2022 року, а також тих, хто в’їхав в країну пізніше. Для продовження терміну дії туристичної візи не потрібно звертатися до відділень МВС Ізраїлю. Це рішення діятиме до 31 січня 2024 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 07.09.2023 21:19