Володимир Зеленський. Фото: Офіс президента України

Зеленський розповів про своє ставлення до ухилянтів

Президент Володимир Зеленський розуміє чоловіків, які не хочуть воювати. Водночас глава держави наголосив на необхідності мобілізації.

Таку заяву український лідер зробив в інтерв’ю The Guardian. Він, зокрема  відповів на питання, скільки ще Україна зможе воювати з російською армією, яка все частіше поповнюється мобілізованими, а не з добровольців.

Глава держави визнав, що сьогоднішня ситуація в Україні відрізняється від тієї, яка була на початку повномасштабного вторгнення Росії.

"Коли було окуповано (значну територію України), то всі вийшли на вулицю, всі це робили (мобілізувалися до армії). Через два з половиною роки війни це вже трошки інша енергія", — заявив президент.

Водночас Зеленський переконаний, що немає підстав говорити, що українці масово не хочуть брати участі у війні та уникають мобілізації. При цьому глава держави визнав, що розуміє тих українців, які не бажають йти на війну.

"Хтось не хоче, хтось боїться. І я вважаю, що це люди, ми всі люди.  Але не можна казати, що зараз тікають всі, а раніше — ні", — сказав Зеленський.

Український лідер також наголосив, що патріотизм українців нікуди не зник, і навів рішучий аргумент.

"Ми не можемо сказати, що лише спочатку були патріоти. Бо якщо патріотів на передовій більше немає, то чому Путін нас досі не окупував остаточно?" — резюмував Зеленський.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський заявив, що мобілізаційні заходи в Україні збільшились після того, як 18 травня набув чинності відповідний закон. Паралельно проходить цифровізація цього процесу.

Як відомо, від початку повномасштабної війни в Україні відбувається мобілізація військовозобов'язаних до Сил оборони України. При цьому низка норм законодавства називали недосконалими, тому парламент ухвалив закон, який дозволив би розв’язати цю проблему.

Раніше Кабінет міністрів України вніс зміни в Порядок бронювання військовозобов’язаних. Це стосується списків людей, які підлягають мобілізації.

Наприкінці квітня Лазуткін розповідав, що в центрах рекрутингу до української армії, які розпочали свою роботу в Україні, повістки вручати не будуть.

Своєю чергою міністр юстиції України Денис Малюська заявив, що вийшли з в'язниць та приєдналися до Збройних сил України в межах мобілізації вже понад 600 ув'язнених. При цьому відомо, що українські в'язні переважно стануть штурмовиками на фронті.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 01.06.2024 21:41