Володимир Зеленський. Джерело: Офіс президента України

Зеленський закликав союзників вплинути на позицію США щодо членства України в НАТО

На думку президента Володимира Зеленського, низка союзників України, які підтримують запрошення нашої держави до членства в Північноатлантичному альянсі, можуть переконати до такої позиції Сполучені Штати Америки.

Про це Зеленський заявив в інтерв’ю The Guardian. Український лідер підкреслив, що певні рішення щодо України є "рішенням усіх", і низка столиць вже виступають за запрошення Києва. 

"Британія підтримує нас у НАТО. Сполучені Штати сумніваються — вони бояться якоїсь ескалації. Але тут не можна сказати, що "США бояться ескалації, а всі інші країни підтримують Україну" — так не можна підходити до питання", — сказав Володимир Зеленський.

Глава держави зазначив, якщо всі дійсно підтримують Україну, то у них буде достатньо сил, розуму і впливу, щоби змінити думку та підхід США. Зеленський наголосив, що важливо, щоб не тільки Україна порушувала питання НАТО.

Зеленський провів паралелі між цією темою і розмовами про інші складні для союзників рішення, як то удари по російській території західною зброєю, на які Вашингтон врешті дав згоду. 

"Спочатку треба було подивитись, що захоплена частина Харкова (Харківської області, — ред.), а потім вже дати дозвіл бити по скупченню їхніх військ уздовж кордонів. Треба в нас більше вірити", — резюмував Володимир Зеленський.

Раніше прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що Україна розраховує на те, що члени Північноатлантичного альянсу ухвалять рішення щодо заявки на членство на наступному саміті у Вашингтоні, який відбудеться в липні цього року.

Відомо, що Україна офіційно подала заявку на членство в НАТО у вересні 2022 року, через сім місяців після вторгнення Росії. Водночас у заявці йшлося, що Київ хоче прискореної процедури вступу до Альянсу без так званого Плану дій щодо членства в НАТО.

Нагадаємо, наприкінці квітня Київ відвідав генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, де зустрівся з президентом Володимиром Зеленським. Він заявив, що для того, аби Україна вступила в НАТО, потрібні відповідні дії та погодження від усіх країн-членів. Зараз усі союзники з Північноатлантичного альянсу заявили про те, що це станеться. Однак часові межі наразі невідомі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 01.06.2024 20:25