Фото: Twitter Джо Байдена

Зеленський у Давосі отримає важливий сигнал від Байдена щодо війни, — Bloomberg

Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден надішле у Давосі важливий сигнал для лідера України Володимира Зеленського. Вашингтон закликатиме керівництво країни перейти до оборони у війні проти Росії.

Про це повідомляє Bloomberg.

За даними джерела, відповідний меседж Зеленський отримає від радника національної безпеки США Джейка Саллівана, виступаючи перед ним у кулуарах Всесвітнього економічного форуму в Давосі. Білий дім наполягає, щоб Україна змінила стратегію боротьби із російськими окупантами, а саме від нападу до оборони.

Зеленський, за інформацією Bloomberg,  розуміє, чому зміна тактики має сенс, хоча українському президенту не сподобається чути чи говорити про це публічно. Саме тому він повинен заявити Саллівану, щоб той відповів Байдену і нагадав Конгресу США, що Україна може грати у належну оборону лише у тому випадку, якщо американці та їхні союзники гарантують, що Київ отримає для цього засоби.

У статті йдеться, що "контрнаступ України провалився", а це "розчарувало Вашингтон, який закликав Київ обрати іншу тактику".

Також Bloomberg відзначає, що росіяни "надто добре окопалися", а "українці втратили дуже багато солдатів і дуже багато боєприпасів, особливо для протиповітряної оборони". Наступати завжди важче, ніж тримати оборону, але для України про це тепер "не може бути й мови".

Також у матеріалі наголошується, що російський диктатор Володимир Путін усвідомив і тактичні переваги оборони: глава Кремля фактично наказав своїй армії призупинити наступ і утримувати зайняті землі.

Росія збільшить витрати на армію

У статті вказано, що у 2024 році Кремль витрачатиме на армію 8% ВВП, що перевищить соціальні витрати вперше з часів розпаду Радянського Союзу. Російські заводи виробляють кулі та бомби, а їхні партнери — Іран та Північна Корея — постачають ще більше.

Bloomberg наголошує, що Україна має у розпорядженні менші ресурси. До 2023 року вона отримувала щедру підтримку від США, Великої Британії, Євросоюзу та інших західних союзників. Проте їхній "ентузіазм слабшає".

"Звичайно, Україна має нарощувати власне виробництво боєприпасів, але це легше сказати, ніж зробити, доки російські ракети падають на її заводи", — резюмували журналісти.

Нагадаємо, за даними Bild, союзники України США та Німеччина мають стратегію, як схилити Київ до мирних переговорів з Російською Федерацією. При цьому на українське керівництво не буде чинитися дипломатичний тиск.

Також офіційні особи США та Євросоюзу в розмовах з українськими керівниками розпочали натякати на можливості проведення мирних переговорів з Росією для припинення війни. При цьому анонімні джерела медійників зазначили, що Україні доведеться від багато чого відмовитися, щоби досягнути угоди.

Деякі з таких розмов, які офіційні особи назвали делікатними, відбулися у жовтні під час зустрічі представників понад 50 країн, які підтримують Україну, включно з членами НАТО, на Контактній групі з питань оборони України.

Своєю чергою Володимир Зеленський відреагував на чутки про схиляння іноземними партнерами України до мирних переговорів з Росією. Глава держави різко відкинув таку можливість.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 16.01.2024 12:50