Фото: Офіс президента

Зеленський у Верховній Раді озвучив План перемоги: що передбачають усі п'ять пунктів

У середу, 16 жовтня, президент Володимир Зеленський у залі Верховної Ради представив план перемоги України. Він складається з п'яти пунктів та містить три таємні додатки.

Про це глава держави повідомив перед народними обранцями у парламенті.

Як зазначив президент, перший пункт — геополітичний, який передбачає запрошення України в НАТО ще до закінчення війни. За словами Зеленського, це стане "свідченням рішучості" і покаже, як партнери бачать Україну в "архітектурі безпеки".

Другий пункт — це незворотне зміцнення української оборони проти агресора. Це реалістично захищати наші позиції на полі бою в Україні та обов'язково повертати війну у Росію. Щоб росіяни відчували, що таке війна.

"Ключем до його реалізації є успішне продовження операції Сил оборони та безпеки України у визначених районах ворожої території, щоб не допустити буферних зон на нашій землі. Незворотне посилення позицій Сил оборони та безпеки України та знищення наступального потенціалу РФ на окупованій території України", — сказав Зеленський.

Другий пункт Плану перемоги також передбачає допомогу партнерів у комплектуванні бригад, резерву для ЗСУ. А також Виведення ППО України на такий рівень, який є реально достатнім для захисту наших міст і сіл від ворожих ракет і дронів. 

"Спільні захисні операції з нашими сусідами у Європі для збиття російських ракет і дронів в межах доступу повітряного щита партнерів. До того ж розширення операцій із застосуванням наших ракет і дронів, інвестиції у розширення їхнього виробництва в Україні. Зняття партнерами обмежень на застосування далекобійної зброї на всій окупованій РФ території України й на території Росії по об'єктах воєнної інфраструктури ворога", — сказав Зеленський.

Глава держави наголосив на важливості надання Україні відповідних далекобійних можливостей і супутникових даних у реальному часі.

Водночас Володимир Зеленський зазначив, що оборонний пункт плану має таємний додаток, до якого мають доступ ті партнери, які володіють відповідним військовим потенціалом допомоги.

Надання Україні відповідних далекобійних можливостей і супутникових даних у реальному часі.

Третій пункт — також стосується військового потенціалу, він має назву "Стримування". До цього вже є відповідний додаток, який отримали США, лідери Великої Британії, Франції, Італії та Німеччини. 

Україна, за словами Зеленського, пропонує розмістити на своїй землі комплексний, неядерний пакет стримування, який буде достатнім для захисту України від будь-якої воєнної загрози з боку Росії та який максимально звузить варіативність дій Росії до таких перспектив: або приєднатись до чесного процесу для справедливого завершення війни, або гарантовано втратити можливість продовжити агресивну війну внаслідок застосування Україною наданого пакету стримування, згідно з визначеними військовими цілями Росії.

"Пакет стримування — це факт, що Росія або йде у дипломатію, або отримує втрату нею машини війни", — запевнив український лідер.

Четвертий пункт Плану перемоги стосується економіки, а саме стратегічно-економічного потенціалу. За словами президента, Україна пропонує США, разом з визначеними партнерами — це ЄС та іншими партнерами у світі — укласти спеціальну угоду щодо спільного захисту наявних в Україні критичних ресурсів, спільного інвестування та використання відповідного потім економічного потенціалу.

П'ятий пункт — безпековий та розрахований на післявоєнний час. Як наголосив Володимир Зеленський, після закінчення війни українські військові можуть застосовувати свій досвід для зміцнення оборони НАТО та Європи. Контингент США зможуть замінити українські військові.

Зеленський наголосив, що ці пункти розраховані за часом. За словами українського лідера, перші чотири пункти — це час війни, щоб її завершити. Пʼятий пункт — на період після війни для гарантування безпеки нашій державі.

Президент запевнив, що План перемоги — це шлях посилення України, щоб не тільки захистити українські позиції, але й прокласти міст до проведення другого Саміту миру, який поставить справедливу для України крапку в цій війні.

"Це пункти — більшість з яких розраховані детально в часі. Якщо почати рухатись і йти конкретно планом перемоги саме зараз, то, може, вдасться завершити війну не пізніше наступного року", — сказав Зеленський.

Зауважимо, за даними The Washington Post, український лідер Володимир Зеленський мав представити свій план перемоги на зустрічі контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн". Вона мала б відбутися 12 жовтня. Проте наразі захід відтермінували, але нова дата поки не відома.

Нагадаємо, німецький телеканал ZDF заявляв, що найближчим часом не варто очікувати зібрання "Рамштайну". Так, за інформацією журналіста телеканалу ZDF Ельмара Тевессена, подальші рішення у форматі "Рамштайн", найімовірніше, будуть ухвалювати лише після результатів президентських виборів у США.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 16.10.2024 12:30