Фото: Офіс президента України

Зеленський зробив заяву про амністію для дезертирів

Президент Володимир Зеленський вважає, що не можна амністувати всіх дезертирів, а потрібно кожну з ситуацій оцінювати окремо. До того ж, за його словами, у будь-якому випадку необхідно діяти за законом.

Під час зустрічі зі студентами чернівецьких університетів 12 квітня він зазначив, що бувають різні ситуації, які призвели до того, що військовослужбовець залишає місце свого призначення. 

"З якої причини людина залишила місце, що сталося внаслідок цього? Кожна ситуація різна, не можна узагальнювати всіх. Я вам наведу два приклади", — зазначив президент.

Очільник держави зауважив, що стається, коли людина хоче перевестися з однієї бригади в іншу не тому, що небезпечно, а тому, що не знайшла нормальних відносин з командиром. Тому вона полишає місце служби. На думку президента, тут немає "жорсткого криміналу".

Однак Зеленський навів приклад, коли самовільна зміна позиції військовослужбовця, чи одразу кількох, може призвести до трагічних наслідків.

"Друга історія. Були люди, не буду казати де, бо буде зрозуміло, що відбулось. Уявіть собі, що люди проговорили між собою, і якийсь колектив пішов зі свого місця. І через те, що вони пішли, а лінія фронту довга і відстань між однією ротою та іншою може бути не маленька, через те, що вони пішли, оточили велику кількість людей і всіх вбили. Через те, що одна людина змогла натиснути на своє оточення та залякати їх, вони відійшли. Питання не в тому, що вони відійшли, а що загинуло багато людей через цю людину", — зауважив президент.

Він наголосив, що у випадку з дезертирами треба діяти за законом.

"Потрібно відповідати за законом. Не можна узагальнено всіх амністувати", — сказав він.

Нагадаємо, 11 квітня Верховна Рада України в цілому прийняла законопроект про мобілізацію. Документ підтримали 283 народних депутати.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 13.04.2024 00:44