Фото: Офіс президента

Зеленський зустрівся з прем'єркою Італії: деталі перемовин

У четвер, 5 жовтня, президент Володимир Зеленський під час робочого візиту до Іспанії провів зустріч із прем'єр-міністеркою Італії Джорджею Мелоні. В ході зустрічі лідери підтвердили міцне українсько-італійське партнерство.

Про це гарант повідомив у Telegram.

"Дякую Італії за принципову й послідовну підтримку в захисті нашої свободи та наших людей, наших родин. Поінформував про перебіг нашого контрнаступу та наші першочергові оборонні потреби. Обговорили наступний пакет військової допомоги Італії, зокрема шляхи посилення нашої протиповітряної оборони", — повідомив Зеленський.

Водночас сторони зосередилися на ключових викликах європейській безпеці, таких як гібридні загрози Росії. За словами очільника держави, потрібно захистити наш континент від перетворення Росією продовольства, енергії, міграції й інших проблем на зброю.

"Захистити Україну від російської агресії означає захистити також усю Європу від усіх загроз і дестабілізації, які провокує Кремль. Зокрема, в Африці, де Росія дестабілізує цілі країни", — наголосив Зеленський.

Крім того, лідери розглянули питання майбутнього головування Італії у G7. Український гарант зауважив, що "вдячний Джорджі за підтвердження того, що підтримка України буде топовим пріоритетом Італії". До того ж Зеленський подякував за готовність Італії взяти патронат над відновленням Одеси.

Візит Зеленського на саміт Європейської політичної спільноти

Вранці 5 жовтня президент України прибув до іспанського міста Гранада. Він повідомив, що під час його візиту планується робота в спільних форматах і важливі двосторонні зустрічі. Глава держави акцентував, що переговори стосуватимуться посилення української протиповітряної оборони, ситуації у Чорноморському регіону та спільної роботи заради глобальної продовольчої безпеки й захисту свободи мореплавства.

Нагадаємо, в Іспанії Зеленський вже зустрівся із прем'єром країни Педро Санчесом. Лідери обговорили новий пакет оборонної підтримки, який містить додаткові засоби ППО, артилерію та антидронові системи. За словами Зеленського, країни готуються розпочати переговори щодо вступу України до ЄС. Також лідери розглянули питання надання Україні енергетичного обладнання перед зимовим періодом, а також роботу й захист зернового коридору.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 05.10.2023 14:59