Фото: Офіс президента

Зеленському — 46: цікаві факти про життя президента (фото)

Володимиру Зеленському сьогодні виповнюється 46 років. На долю шостого президента України випало складне випробування — керувати країною під час повномасштабного вторгнення Російської Федерації. Проте за майже два роки великої війни глава держави так само сповнений сили та рішучості у відстоюванні свободи та незалежності України. 

TrueUA зібрав цікаві факти про життя чинного президента України.

Дитинство та шкільні роки

Зеленський народився у 1978 році у Кривому Розі. Перші роки життя він зростав у квартирі своєї бабусі, що розташована у віддаленому районі міста. Там же ходив до місцевого дитячого садочка.

За спогадами бабусі президента, Володимир був "душею компанії", любив жартувати та бути у центрі уваги однолітків. У дитячі роки захоплювався колекціонуванням марок, відвідував танці та секцію важкої атлетики.

 

Зеленський у дитинстві. Фото: informator.ua

Цікаво, що у дитинстві майбутньому президенту довелося провести чотири роки у далекій Монголії, у місті Ерденет. Саме там його мати працювала інженером, а батько-науковець був залучений до будівництва гірничозбагачувального комбінату.

Перший клас школи Зеленський закінчив у Монголії, а вже потім повернувся до рідного Кривого Рогу. За спогадами рідних, вчився добре, хоча мав зауваження щодо поведінки та інколи прогулював уроки. Найкраще хлопцю давалися гуманітарні науки, а ось з математикою він не дуже "дружив", за що отримував зауваження від свого тата-кібернетика.

У шкільні роки Зеленський почав мріяти про кар'єру дипломата, однак по закінченню школи вчився на юридичному факультеті філіалу Київського національного економічного університету імені Гетьмана. Хоча Зеленський й здобув кваліфікацію юриста, та за освітою він не працював.

Майбутній президент у свої 16 років виграв ґрант на безкоштовне навчання в Ізраїлі, але за кордон не поїхав, оскільки його батько був проти. 

Сім'я президента

З майбутньою дружиною, Оленою Зеленською (дівоче прізвище — Кияшко), Володимир вчився у паралельних класах школи. Офіційний шлюб пара зареєструвала у 2003-му — після восьми років стосунків. Зараз подружжя виховує двох дітей: доньку Олександру та сина Кирила. У публічному просторі України стосунки Володимира та Олени вважаються одними з найміцніших.

 зеленському 46 років цікаві факти про життя

Зеленський разом із сім'єю. Фото: соцмережі

Творча кар'єра

Першу широку популярність Зеленський здобув у "Клубі веселих і кмітливих" (КВК) як учасник студентської команди. У 1997 році Зеленський створив команду "95-й квартал" (названу на честь одного з районів Кривого Рогу), в якій він був капітаном і автором більшості номерів.

 

Зеленський в КВК. Фото: Альянс/Pacific Press/А. Гусев

Відомо, що Володимир Зеленський знявся, бо ж був одночасно актором і продюсером, у понад 10 повнометражних художніх фільмах. Останньою стала роль у телесеріалі "Слуга народу" Василя Голобородька — вчителя історії, якого обирають президентом України. 

 

Зеленський на зйомках серіалу "Слуга народу". Фото з відкритих джерел

Шлях політика

Після приголомшливої творчої кар'єри, несподівано для всіх, Зеленський обрав політику. У 2017 році Міністерство юстиції України зареєструвало партію "Слуга народу", яка через рік висунула його кандидатом у президенти. 

На виборах у квітні 2019 року у другому турі Зеленський переміг п'ятого президента Петра Порошенка з результатом понад 73% голосів виборців. Там чином, він став шостим президентом України.

 зеленському 46 років цікаві факти про життя

Інавгурація Володимира Зеленського. Фото з відкритих джерел

Сам Зеленський коротко описав свій життєвий шлях у вислові: "Хто я є? Я — президент України. Я навчався на юридичному факультеті. Відтак практикувався в суді. Потім став артистом, продюсером, бізнесменом. А потім став президентом — президентом нашої прекрасної держави. І кожен з цих етапів був нібито різним життям. Але насправді це одне життя".

На честь Зеленського назвали новий вид тварини

Улітку 2022 року польські науковці виявили новий вид тварини, який присвятили президенту України Володимиру Зеленському. Команда польських палеонтологів дослідила скам’янілість невідомої тварини з Юрського періоду. Нею стала давня морська лілія, яка отримала назву Ausichicrinites zelenskyyi.

Викопаний в Африці новий вид морської лілії Ausichicrinites zelenskyyi Royal Society Open Science

Викопаний в Африці новий вид морської лілії Ausichicrinites zelenskyyi Royal Society Open Science

У повідомленні вчених вказувалося, що назвали новий вид тварини на честь українського лідера "за мужність і відвагу, виявлені у захисті вільної України". Тварина мешкала поблизу Африки 150 мільйонів років тому.

Пережив більш як 10 замахів на життя

За даними іноземних ЗМІ, із 24 лютого Зеленський пережив понад 10 на своє життя з боку Росії. За інформацією джерела, принаймні двом спробам вдалося запобігти завдяки розвідувальній інформації США, яку надав Бернс під час свого візиту до української столиці, вказувало The Independent.

Нагадаємо, 4 січня начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони Кирило Буданов відзначив свій день народження. Йому виповнилося 38 років. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 25.01.2024 10:30