Фото: Telegram Зеленського

Зеленському доповіли про порушення у військово-лікарських комісіях: які рішення ухвалили

У середу, 30 серпня, президент Володимир Зеленський провів засідання Ради національної безпеки та оборони. Головною темою стали військово-лікарські комісії. 

Про це глава держави повідомив у Telegram. Зеленський оприлюднив підсумки перевірки всієї системи ВЛК по країні, заслухав доповіді щодо порушень та обговорив кроки для унеможливлення будь-якої корупції у сфері військово-лікарських комісій. 

Президент наголосив, що сьогодні доповідали МВС, СБУ, ДБР, військові, представники медичної сфери, Уповноважений з прав людини та генпрокурор.

Які рішення прийняли на засіданні РНБО

  • За підсумками засідання було вирішено провести комплексну перевірку обґрунтованості тих рішень ВЛК щодо інвалідності та непридатності до військової служби, які були ухвалені в період із 24.02.22 року та можуть бути повʼязані з корупційними порушеннями. Усіма випадками, коли рішення явно безпідставні та незаконні, мають зайнятися правоохоронці.
  • За результатами перевірки будуть зроблені висновки щодо тих осіб, які на основі сфальшованих рішень ВЛК виїхали за кордон за час від початку повномасштабної агресії.
  • Активізувати розширення можливостей проходити ВЛК в системі цивільних медичних закладів. На засіданні РНБО була представлена відповідна статистика щодо роботи областей в цьому напрямі. Деякі регіони забезпечили стовідсотковий результат розширення системи ВЛК на цивільні медичні заклади, у деяких регіонах таке розширення гальмується. В усіх регіонах України має бути забезпечено повне розширення роботи ВЛК на цивільні медичні заклади. Військове командування має повністю співпрацювати із цивільними медиками для розв’язання цього питання.
  • Завершити процес повної цифровізації всієї роботи ВЛК. Держава має поставити крапку в будь-яких чергах, у яких люди змушені чекати доступу до ВЛК чи висновків ВЛК.
  • Переглянути систему визначення придатності до військової служби з тим, щоб дати більше можливостей командирам залучати військовослужбовців до виконання завдань та унеможливити маніпуляції з поняттям обмеженої придатності.
  • Кабінету міністрів України доручено забезпечити належний рівень ефективності роботи ВЛК, безбарʼєрності всіх складників її роботи та залучення професійних кадрів.
  • Правоохоронці продовжать перевірку системи ВЛК та її очищення від тих, хто використовує свої посади проти безпеки та обороноздатності нашої держави.

Нагадаємо, 22 серпня на виконання рішення Ради Національної безпеки і оборони Державне бюро розслідувань спільно з іншими правоохоронними органами провело низку процесуальних дій у Територіальних центрах комплектування та військово-лікарських комісіях у багатьох регіонах країни. Зокрема, правоохоронці працювала у військово-лікарських комісіях Вінницької, Черкаської та Київської областей.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 30.08.2023 19:13