Генрик Ковальчик, міністр сільського господарства в уряді Матеуша Моравецького. Джерело: Rzeczpospolita

Зернова криза між Польщею та Україною: аудиторська палата звинуватила уряд Моравецького

У Верховній аудиторській палаті Польщі завершили розслідування про неконтрольований імпорт зернових з України від початку січня 2022 року до кінця серпня 2023 року. У фінальному звіті звинуватили польський уряд в неефективних діях і рішеннях, що нібито призвело до зернової кризи.

Про це повідомила Rzeczpospolita. За даними журналістів, імпорт пшениці збільшився з 3,1 тисячі тонн 2021 року до 523 тисяч тонн 2022 року, кукурудзи — з 6,2 тисячі тонн до 1,85 мільйона тонн, ріпаку — з 86 тисяч тонн до 662 тисяч тонн.

До Польщі за період аудиту 541 компанія імпортувала 4,3 мільйона тонн зернових і олійних культур на суму 6,2 мільярда злотих. Зокрема, найбільшу кількість зерна та ріпаку перевезла компанія з Мазовецького воєводства, вартість імпорту — понад 0,5 мільярда злотих.

У польській палаті вважають, що колишній міністр посилив хаос на ринку та ввів в оману фермерів обіцянкою про подальші високі ціни. Вони перестали продавати зерно та ріпак. Там зазначили, що його оцінка виявилася неправильною.

Лише у грудні 2022 року колишній міністр сільського господарства Польщі повідомив Європейській комісії про зернову кризу. Тож тільки у квітні 2023 року уряд подав заявку Єврокомісії на відновлення мита на українське зерно.

У звіті додали, що ситуація показала, що не розробили інструментів протидії дестабілізації польського аграрного ринку. Сільськогосподарській політиці, позбавленій планування й аналізу ринку, не вистачало довгострокових і далекоглядних дій.

Нагадаємо, наприкінці вересня генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявляв, що Україні та Польщі вдасться знайти вирішення конфлікту через експорт зерна без негативного впливу на військову допомогу ЗСУ.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 24.11.2023 09:56