Фото: NATO

Чи вплине зерновий конфлікт між Польщею і Україною на допомогу Києву: позиція НАТО

Україні та Польщі вдасться знайти вирішення конфлікту через експорт зерна без негативного впливу на військову допомогу ЗСУ.

Про це в інтерв’ю Reuters заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Генсек прокоментував конфлікт між Україною та Польщею, який виник після того, як Варшава вирішила в односторонньому порядку продовжити заборону імпорту українського зерна.

"Я очікую і впевнений, що Україна та Польща знайдуть спосіб вирішити ці питання без негативного впливу на військову підтримку України", — наголосив Столтенберг.

Заборона на імпорт українського зерна

У травні Європейський Союз дозволив п'ятьом сусіднім з Україною країнам заборонити продаж української пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику на внутрішньому ринку, дозволивши при цьому транзит таких вантажів для експорту в інші країни.

Термін дії заборони закінчися 15 вересня. Тож Україна розраховувала, що всі обмеження Єврокомісії на український аграрний експорт скасують якраз цього дня. Проте Угорщина, Польща, Румунія та Словаччина виступили за продовження заборони Європейським Союзом імпорту українського зерна на їхню територію до кінця року. Польська влада вважає, що забороною на імпорт зерна та іншої сільськогосподарської продукції з України захищають вітчизняний аграрний сектор.

У МЗС України наголосили, що односторонні обмеження на український імпорт не відповідають "духу і букві" Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом та принципам і нормам Єдиного ринку ЄС. Тож Україна подалі скаргу у Світову організацію торгівлі. Через це питання виникли певні непорозуміння між Україною та Польщею у двосторонніх відносинах.

Варто додати, що у Брюсселі 28 вересня відбулося засідання координаційної платформи з питань імпорту української сільськогосподарської продукції. Польща та Угорщина не брали участь у цій зустрічі.

Нагадаємо, що український уряд пропонує Європейському Союзу і країнам-сусідам компромісний сценарій щодо імпорту зерна. Європейська комісія вже отримала від України план дій щодо контролю за експортом чотирьох груп агротоварів.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомляв, що, попри запропонований компроміс, Україна буде позиватися у Світову організацію торгівлі проти Польщі, Угорщини та Словаччини через односторонні обмеження на імпорт української агропродукції. Однак, за його словами, потрібно шукати вихід зі ситуації.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 29.09.2023 21:32