Фото: Anadolu Agency

Допомога українським біженцям у Польщі: союзники висунули умову

Польська влада вимагає у Європейського Союзу створення спеціального фінансового резерву, засобами якого покриватимуться потреби біженців з України. Варшава поки що не дала дозволу на продовження програми, відповідно до якої біженці забезпечуються на території Польщі робочими місцями, соціальною допомогою та медичним обслуговуванням.

Про це повідомляє RMF FM.

"Польща не хотіла, щоб на зустрічі міністрів внутрішніх справ ЄС у четвер було ухвалено рішення про продовження тимчасового захисту для біженців з України до березня 2025 року", — йдеться у повідомленні ЗМІ. 

Згідно з наявною інформацією, польська влада мала намір відкласти розгляд продовження програми, щоб провести з цього питання низку консультаційних заходів на найвищому рівні. Також за неофіційними даними, Польща вимагає створення спеціального фінансового резерву, з якого б покривалися потреби біженців. Варшава також хоче, щоб рішення про можливе продовження тимчасового захисту було прийнято пізніше — після консультацій на рівні глав держав і урядів ЄС.

Один з дипломатів ЄС повідомив, що Польща на зустрічі послів дала сигнал, що не готова прийняти це рішення на зустрічі міністрів внутрішніх справ у четвер. За його словами, "наразі Польща в питаннях України йде в протилежному напрямку, ніж решта країн ЄС". Своєю чергою опитані дипломати ЄС також припускають, що на політику Польщі впливають майбутні вибори.

Позиція Польщі щодо біженців з України: як відреагували у ЄС

Варто відзначити, що 28 вересня Рада ЄС на рівні міністрів внутрішніх справ домовились продовжити механізм тимчасового захисту для біженців з України на один рік — з 4 березня 2024 року до 4 березня 2025 року.

Іспанія, яка зараз головує в роботі ЄС, мала два варіанти вибору — або відкласти рішення про тимчасовий захист і чекати, поки Польща передумає, або прийняти його зараз — попри спротив влади у Варшаві.

Вона обрала останній варіант, оскільки для ухвалення рішень використовується кваліфікована більшість, тож Польща не має шансів його заблокувати. Іспанія та країни, які хочуть, щоб рішення було прийнято зараз, вважають: біженці та країни, які їх прийняли, потребують гарантій і довгострокової визначеності щодо умов перебування.

Що таке тимчасовий захист

Система забезпечує негайний та колективний (тобто без необхідності розгляду індивідуальних заявок) захист переміщеним особам, які не мають можливості повернутися до своєї країни. Метою механізму є зменшення тиску на національну систему надання притулку та надання біженцям можливості користуватися гармонізованими правами в ЄС. Ці права включають:

  • Проживання
  • Доступ до ринку праці та житла
  • медична допомога
  • Соціальна допомога
  • Доступ дітей до освіти

Варто додати, що після сьогоднішньої політичної угоди Рада повинна буде офіційно прийняти рішення про продовження тимчасового захисту. Це станеться після того, як буде проведено юридичне очищення та переклад усіма мовами ЄС.

Нагадаємо, що понад 8,1 мільйона українців стали біженцями після повномасштабного вторгнення Росії на територію нашої держави. Майже п'ять мільйонів громадян України подали заяви на отримання статусу тимчасового резидента в європейських країнах.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 29.09.2023 09:20