Фото: Facebook Андрій Пишний

"Жодних додаткових витрат не буде": голова НБУ прокоментував зміну назви монет із "копійка" на "шаг"

На розроблення ескізів та карбування нових монет "шаг", які змінять "копійку", не планується жодних додаткових витрат з державного бюджету.

Таку заяву зробив голова Національного банку України Андрій Пишний.

"Бачу активне обговорення нашої ініціативи змінити назву розмінної монети з "копійка" на "шаг". Тішуся, що ми не залишили байдужими українців, а дискусія, яку кілька місяців ми вели переважно в середовищі науковому, вийшла в середовище громадськості, за двері наукових установ та музеїв", — написав він у Telegram.

Пишний пояснив, що дерусифікація у сфері грошового обігу є частиною великих змін, які проходить країна, позбуваючись впливу Росії, і вона потребує уваги українців. 

"Жодних додаткових витрат на розроблення ескізів та карбування "шагів" не буде. Ні з державного бюджету, ні з бюджету НБУ", — зазначив посадовець.

Голова Нацбанку зазначив, що нові монети перебуватимуть в обігу паралельно з копійками. Це також "дасть можливість уникнути додаткових витрат на утилізацію копійок і виготовлення "шагів" на їх заміну".

Зміна назви розмінної монети на "шаг": деталі

Раніше у НБУ пояснили, що назва "шаг" давнього українського походження, її вже використовували як на території України, так і в українській грошовій лічбі (XVI-XVII століття). Це унікальне найменування монети, якого не знають інші лінгвокультури. Воно широко вживається в класичній українській літературі, зокрема, часто згадується у творчості Тараса Шевченка, Лесі Українки й інших письменників.

Національний банк розробив пропозиції щодо необхідних законодавчих змін. У разі ухвалення Верховною Радою відповідних законів НБУ зможе перейти до практичного втілення ініціативи — карбування та введення в обіг українських розмінних монет, номінованих у "шагах".

Зокрема, пропонується встановити, що:

  • співвідношення між "копійкою" та "шагом" дорівнюватиме 1:1;
  • НБУ розроблятиме дизайн та визначатиме порядок введення в обіг "шагів", а також порядок і терміни вилучення з обігу "копійок".

Водночас НБУ не планує спеціально, через зміну назви, вилучати з грошового обігу монети, номіновані в копійках, і обмінювати їх на шаги. Монети "копійка" та "шаг" перебуватимуть в обігу паралельно. Громадянам не потрібно буде вживати додаткових заходів для обміну копійок на шаги.

Шаг замість копійки

Інфографіка: Національний банк України

Нагадаємо, наприкінці серпня стало відомо, що Національний банк України вводить тимчасові обмеження карткових переказів та запроваджує граничні ліміти переказу грошей з карти на карту між фізичними особами. Зміни наберуть чинності з 1 жовтня 2024 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 03.09.2024 20:59