Зіґмар ҐАБРІЕЛЬ: Європа муситиме допомогти відбудовувати Донбас

07 ВЕРЕСНЯ 2017 11:50

У разі встановлення тривалого перемир'я на Донбасі Європа повинна буде допомогти з відбудовою Східної України, вважає міністр закордонних справ Німеччини Зіґмар Ґабріель.  

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на DW.  

Міністр закордонних справ Німеччини Зіґмар ҐАБРІЕЛЬ (Sigmar GABRIEL) переконаний, що Європа повинна буде допомогти Україні відбудувати Донбас.   

Про це урядовець заявив у своїй промові під час відкриття у Берліні конференції «Як зробити контроль за звичайними озброєннями застосовним у ХХІ столітті».  

На думку глави німецького зовнішньополітичного відомства, така допомога можлива в разі встановлення на Донбасі тривалого перемир'я.   

ҐАБРІЕЛЬ зазначив, що Європа могла би допомогти, зокрема, у відновленні систем водопостачання та водовідведення.  

Виступаючи на конференції, німецький урядовець застеріг від розгортання нової гонки озброєнь.   

«Замість мирного співіснування, загрожує небезпека нової гонки озброєнь», - сказав ҐАБРІЕЛЬ.  

«Ми рухаємося до нового витка гонки озброєнь», - наводить його слова сайт МЗС ФРН.  

На відміну від попередньої епохи, коли така гонка озброєнь мала місце між «Росією та НАТО», цього разу спіраль озброювання може охопити увесь світ, застерігає ҐАБРІЕЛЬ.   

«Скрізь, куди не поглянеш, говорять про нарощування озброєнь - в Китаї, в Індії, у Тихоокеанському регіоні, в Америці, у частинах Африки», - наголосив німецький міністр.  

ҐАБРІЕЛЬ не оминув увагою й ситуацію навколо ядерної та ракетної програм Північної Кореї. На його погляд, якщо керівництво КНДР досягне успіху щодо втілення своєї агресивної ядерної програми, інші країни теж задумаються над тим, чи не краще було би захистити себе ядерними арсеналами.   

На тлі цього він зауважив, що в такому разі світ опиниться в небезпечнішій ситуації, ніж у непрості часи «холодної війни».  

Водночас німецький урядовець закликав саме великі ядерні держави розпочати процес атомного роззброєння. На погляд ҐАБРІЕЛЯ, саме такий крок зміг би запобігти озброєнню менших країн.

 

Суспільство, 07.09.2017 11:50